Megéri a szomszédban vásárolni

2020. július 29., szerda, Közélet

Nemrég számolt be lapunk a sepsiszentgyörgyi központi piacon uralkodó árhelyzetről, levonva a következtetést: nagyon drágák az itt kínált zöldségek, gyümölcsök. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a szomszédban, Brassóban is ugyanez-e az állapot.

  • Brassóban az Eliana Mall-lal szembeni piacon a legalacsonyabbak az árak. A szerző felvétele
    Brassóban az Eliana Mall-lal szembeni piacon a legalacsonyabbak az árak. A szerző felvétele

Több piacot végigjártunk minap, köztük a Bertalan és a Traktor negyedben lévő vásárcsarnokokat, illetve az Eliana Mall bevásárlóközponttal szembeni piacot. Minden helyszínen bőséges az árukínálat, roskadoznak az asztalok a friss gyümölcs, zöldség terhe alatt. Az árusok többsége – akárcsak Sepsiszentgyörgyön – egyszerű viszonteladó, látszik rajtuk, soha nem fogták a kapa nyelét.

Más a helyzet a nagybani piacon. Ott termelők versengenek az árusok kegyeiért, utóbbiak a legtöbb esetben szemtelenül nagy árréssel adják tovább a terményeket. A nagybani piac árai meglehetősen alacsonyak, itt azonban nagy mennyiségben, mázsa- vagy zsákszámra lehet vásárolni csak, egy-két üveg befőttre valót nem kilóznak az eltevésen szorgoskodó háziasszonyok kosarába. Ezért az itteni ajánlatok nem relevánsak a piaci árakhoz viszonyítva.

A meglátogatott piacokon a lének való paradicsomot 1,5 lejért kínálták, friss fogyasztásra valót 3 lejért lehetett kapni, ugyanennyiért az édes sárga paradicsomot; az óriás ökörszív-paradicsom kilóját 5 lejért láttuk. A déli megyékben megtermelt fehér újburgonya kilója 1,2–1,5 lej között mozgott. A murok kilóját 2 lejért, a padlizsánt 2,5–3,5 lejért, a fehér paprikát kilónként 4–5 lejért, a kápiát 6 lejért lehetett megvenni. Az eltenni való és a friss fogyasztásra alkalmas uborka 2,5–3,5 lej volt. A friss káposzta kilóját 1–1,5 lejért, a sárga hüvelyű friss paszulyt 7 lejért, a közepes méretű zellert ugyancsak hat lejért kínálták az árusok.

A gyümölcsös standokon egy kiló érett kajszibarack 6 lej volt, a ropogós cseresznye 12 lej, a Stanley kékszilva 6 lej, piros szőlőt 14 lejes áron láttuk kirakva a pultokra. Szándékosan maradt a végére a meggy. Brassóban nyolc lejért árulták kilóját, ugyanez az áru a sepsiszentgyörgyi központi piacon 12 lej volt (bár két nappal korábban még nálunk is hét lejért lehetett megvenni).

Mindent összevetve elmondható, ha nagyobb mennyiségben akarunk zöldséget, gyümölcsöt venni az eltevésekhez, érdemes elmenni a brassói piacok valamelyikére. Ha pedig többen társulnak a bevásárláshoz, az üzemanyag ára sokkal kevesebb, mint a zöldség és gyümölcs árán megspórolt összeg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1838
szavazógép
2020-07-29: Világfigyelő - :

Újból kijárási tilalom Belgiumban

A koronavírus okozta, egyre súlyosbodó járványhelyzetre hivatkozva éjszakai – 23 órától reggel hat óráig tartó – kijárási tilalmat rendeltek el Belgium második legnagyobb városában, a flandriai Antwerpenben – közölte a helyi média tegnap.
2020-07-29: Közélet - Iochom István:

Jól halad a telekkönyvezés Esztelneken

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően Esztelneken zajlik a földterületek mérése és telekkönyvezése. Ennek a munkának kormánytámogatással történő részleges finanszírozása az elmúlt években vált lehetővé, amikor a község jelenlegi vezetői megyeszinten az elsők között léptek – olvasható az esztelneki községháza sajtóközleményében.