Más megyékből jött román nacionalisták ünnepeltek

2020. július 29., szerda, Közélet

Kevesebb mint negyven, javarészt román népviseletbe öltözött személy vett részt szerdán Sepsiszentgyörgy központjában, Vitéz Mihály szoboregyüttesének árnyékában a Nemzet Útja nacionalista egyesület, valamint a fővárosi NOI csoport által a román nemzeti himnusz napja alkalmából meghirdetett ünnepségen. Az ünneplők java része más megyékből érkezett. A bukarestiek egy molinót is magukkal hoztak, melyen a himnusz első szakaszának mondatai voltak olvashatóak. A kulturális programként meghirdetett ünnepség nem volt mentes a vaskos nacionalista megnyilvánulásoktól, elferdített történelmi tények hangoztatásától, de célzott magyarellenes megnyilvánulásra nem került sor.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Amint arról beszámoltunk, a megmozdulást az úzvölgyi temetőrombolás kapcsán elhíresült szervezet Facebook-bejegyzésében népszerűsítette, s arra buzdítottak, hogy a résztvevők az ország szívében, ott énekeljék közösen a himnuszt, „ahol a legnehezebb”. A szerdai ünneplésre végül kevesebb mint negyvenen gyűltek össze, java részük az egyesület brassói vezetője, Mihai Marin Târnoveanu orvossal együtt érkezett, majd a bukaresti NOI csoport öt tagja is megjött molinójukkal, melyen a himnusz első szakaszának sorait olvashattuk. Mint kiderült, összesen négy ilyen készült, Sepsiszentgyörgyön kívül bukaresti, ploiești-i, valamint konstancai ünnepségekre vittek egyet-egyet, mindeniken a himnusz egy-egy szakaszának sorai szerepeltek, Sepsiszentgyörgynek az első szakasz jutott.

A megjelentekhez Târnăveanu szólt, egyebek mellett kijelentve, hogy a román nemzet szabadságért harcoló hőseinek kivétel nélkül a himnusz első sorai „égtek szívükben”, legyen szó a világháborúk harcterein harcolókról, az antikommunista ellenállókról, a brassói 1987-es munkáslázadás résztvevőiről vagy az 1989-es forradalmárokról. Arra szólított fel mindenkit, hogy a himnusz kezdő sora, az Ébredj, román felhívás jelentse az iránytűt minden alkalommal, amikor a román nyelv, az ország területi épsége, altalajkincsei, erdei, hegyei vagy éppen az állam autoritása kerül veszélybe, vagy egyesek arra törekednek, hogy megtiltsák a nemzeti büszkeség, identitás teljes megélését a románság ősi szülőföldjén.

A himnusz kétszeri éneklése, valamint pár népies ihletésű, hazafias, több eltorzított történelmi tényt is tartalmazó dal eléneklése után a résztvevők a sepsiszentgyörgyi temetőbe vonultak. Itt újból felhangzott a himnusz a világháborús hősök emlékműve mellett, majd egy rövid görögkeleti mise következett, illetve Mihai Lăcătușu, a nemzeti levéltár sepsiszentgyörgyi fiókjának volt igazgatója kisebb előadást tartott a sírkert történetéről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1576
szavazógép
2020-07-29: Közélet - Iochom István:

Jóváhagyták Szőcs Zoltán előzetes szabadlábra helyezési kérését

A Brassói Bíróság alapfokon jóváhagyta Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezési kérését szerdán. Az ítélet nem végleges, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság ügyészeinek három nap áll a rendelkezésére megfellebbezni az alapfokú döntést a Brassó Megyei Törvényszéken.
2020-07-30: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kerékpáros lassúsági verseny
Kézdivásárhelyen a Zöld Nap Egyesület partnerségben a helyi sportirodával ma 18 órától a sportcsarnok mellett gyerekeknek és ifjaknak lassúsági ügyességi kerékpárversenyt szervez. Keresik azt a bringást, aki a leglassabban haladva képes uralni a kerékpárját. Megállni nem szabad, folyamatosan haladni kell! Lehetőleg saját kerékpárral kell benevezni a versenyre. A nyeremények most sem maradnak el. Külön korosztályban versenyeznek az óvodások, elemi iskolások, V–VIII. osztályosok és az ifjak. Érdeklődni, jelentkezni a 0766 611 066-os telefonszámon lehet. Be kell tartani a járványügyi előírásokat.