Református hírnökKözösségi élet járványidőben Kálnokon

2020. július 30., csütörtök, Vélemény

Visszahúzódottság, aggodalom, félelem – a járvány keltette érzések nincsenek jó hatással a gyülekezeti életre, aminek a legmeghatározóbb jellemvonásai Kálnokon a gyakori találkozók, együttlétek, változatos programok voltak eddig. Ezért két hónapnyi online istentisztelet után nagyon vártuk a szemtől szembeni alkalmakat.

Az első megengedett szabadtéri rendezvények egyike a trianoni megemlékezés volt gyülekezetünkben június 4-én. Ekkor emlékjelállítással egybekötött alkalmat szerveztünk. Ráduly Zoltán fafaragó-presbiter emlékoszlopot készített, amelyet körülvevő kerítésre felkerült egyházközségünk 130 református családjának neve 130 nemzeti színű szalagra írva. Itt voltunk! – Itt vagyunk! – Itt leszünk! – hirdeti az emlékhely. Együttlétünket száz másodperces harangszóval zártuk, csatlakozva a Kárpát-medence harangzúgásához.

2020. június 28-án vándorbölcső-átadás volt gyülekezetünkben. A Vándorbölcső programot Gyarapodó magyarság jeligével indították el néhány éve az Úz völgyében, Csinódon. Azóta sok település csatlakozott, most mi kaptunk ajándékba egy bölcsőt, amelyet gyülekezetünk tagjai, Zoltáni Attila és felesége, Zsuzsa vettek át egy ünnepi istentisztelet során, érkező második gyermekük ringatásához. Egyházközségünk, mint a program helybeli elindítója, vállalja a bölcső útjának nyomon követését, és hat hónap után annak továbbadását egy másik családnak. Azóta megszületett a vándorbölcső első kis lakója, Zoltáni Hunor.

Július 6–10. között vakációs gyermek-bibliahetet tartottunk. A gyermekek délelőtti foglalkozásain naponta több mint tíz IKE-s fiatal segédkezett mint csoportfelelősök. A mindennapi tematikus foglalkozásokkal, énekkel, kézművesmunkával, sok játékkal megtartott hetünk központi témája Ki a példaképem? volt.  Hiszem, hogy Eszter, Dávid, Ruth és Dániel története emlékezetes marad a gyermekek szívében! A tevékenységet a járvány korlátozásait szem előtt tartva, négy kiscsoportban, négy helyszínen tartottuk meg, összességében átlagosan napi 50 gyermek részvételével. Az idei bibliahéten újdonság volt az, hogy ovis csoportot is szerveztünk, naponta 12–13 résztvevővel, ahol óvópedagógus segített. Nőszövetségünk jóvoltából pedig elkészült a napi menü gyanánt több száz pánkó, szendvics is. Pénteken a délelőtti foglalkozásokon a héten tanultak összefoglalójára, a szülők estjére készültek fel a gyermekek, a rendezvényt szabadtéren tartottuk meg a szülők, nagyszülők számára.

Tóth Anna lelkipásztor

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1647
szavazógép
2020-07-30: Család - :

Vezeték nélküli hálózatok

Három év múlva a wifi (vezeték nélküli mikrohullámú kommunikáció) lesz a legfőbb internetes csatorna, a Cisco előrejelzése szerint az internetes forgalom 59 százaléka ilyen hálózatokon keresztül zajlik majd.
2020-07-30: Vélemény - :

Vigyázzunk magunkra és egymásra! (Református hírnök)

Vigyázzunk egymásra! Viseljünk szájmaszkot, amikor csak lehet. A szájmaszk megvéd bennünket az esetleges megfertőződéstől, de megvédi a körülöttünk lévőket is, mert nem engedi, hogy akaratlanul bárkit is megbetegítsünk. Kettős szerepe van tehát a maszknak: nemcsak bennünket véd meg, hanem a mellettünk lévő embereket is. És noha nem igazán élvezzük, amikor rajtunk van, mégis ott cseng a felszólítás a fülünkben: Vigyázzunk magunkra és vigyázzunk egymásra! Hordjuk a maszkot!