Vezeték nélküli hálózatok

2020. július 30., csütörtök, Család

Három év múlva a wifi (vezeték nélküli mikrohullámú kommunikáció) lesz a legfőbb internetes csatorna, a Cisco előrejelzése szerint az internetes forgalom 59 százaléka ilyen hálózatokon keresztül zajlik majd.

  • Forrás: pxhere.com
    Forrás: pxhere.com

A társaság szerint tovább növekszik a hotspotok elterjedtsége is, a Cisco becslései szerint a nyilvános, vezeték nélküli internet-hozzáférési pontok száma 2021-ben világszerte meghaladja az 500 milliót, ami a tíz évvel ezelőtti érték ötszázszorosa.

Az elemzés alapján a wifi 6 2019-ben új korszakot nyitott: az új szabvány már az 5G-vel azonos technológiai alapokra épül, de a két technológia nem zárja ki, hanem kiegészíti egymást. A wifi 6 előnyei közé tartozik, hogy kevésbé meríti le a kapcsolódó eszközök akkumulátorait és sokkal kiszámíthatóbb felhasználói élményt nyújt.
Tovább nő a wifi átlagsebessége is, 2022-ben az átlagos kapcsolat sebessége több mint kétszer akkora lesz (54,2 Mbps), mint a 2017-ben elért.

A Cisco közölte azt is, hogy elindítja az openroaming projektet, amely könnyebbé és biztonságossá teszi a hálózatok – wifi–mobil – közötti váltást, valamint a nyilvános wifi hálózatokhoz történő csatlakozást.

A vezeték nélküli hálózat húsz évvel ezelőtt indult: 1999-ben fél tucat technológiai cég létrehozta a Wireless Ethernet Compatibility Alliance szervezetet, majd kereskedelmi forgalomba kerültek az első eszközök, és ezzel kezdetét vette a vezeték nélküli hálózatok, a wifi korszaka. Az elmúlt két évtizedben a vezeték nélküli hálózatok újabb és újabb generációit fejlesztették ki, és mára az egyik leggyorsabban fejlődő hálózati technológia lett. Olyan helyeken is biztosítja az internetelérést, ahol erre korábban nem volt lehetőség.

A wifi hálózatok a mindennapok részévé váltak, és a „mi a wifi kód?” kérdés valószínűleg az egyik leggyakrabban feltett kérdés napjainkban a Cisco elemzése szerint. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1900
szavazógép
2020-07-30: Család - :

Hová kívánkoznak a nők?

A romániai nők szinte kétharmada számára a tengerpart a kedvenc helyszín a nyaralásra – derül ki egy utazással kapcsolatos keresőprogram adataiból.
2020-07-30: Vélemény - :

Közösségi élet járványidőben Kálnokon (Református hírnök)

Visszahúzódottság, aggodalom, félelem – a járvány keltette érzések nincsenek jó hatással a gyülekezeti életre, aminek a legmeghatározóbb jellemvonásai Kálnokon a gyakori találkozók, együttlétek, változatos programok voltak eddig. Ezért két hónapnyi online istentisztelet után nagyon vártuk a szemtől szembeni alkalmakat.