Az oroszoké lesz az első?

2020. július 30., csütörtök, Világfigyelő

Az év végén vagy 2021 elején kezdődhet meg az orosz Vektor kutatóközpont által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina tömeggyártása – jelentette ki Ilnaz Imatgyinov, a novoszibirszki székhelyű Állami Virológiai és Biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Rosszija 24 televíziónak.

„Az általam ismert adatok szerint az ipari partnerek készek a vakcinakészítmények regisztrálása után megkezdeni az üzemi gyártást. Ha nem tévedek, ez az év végén vagy a jövő év elején lesz” – mondta Imatgyinov.

A Vektor – Oroszországban másodikként – hétfőn kezdte meg oltóanyagának klinikai tesztelését. Elsőként a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) által kifejlesztett vakcinát próbálták ki önkénteseken, vezető katonai és polgári klinikák bevonásával. Ennek bejegyzését az Interfax szerint augusztus 10–12-re várják, de a nyár utolsó hónapjában még csak szelektíven fognak oltani vele – elsősorban orvosokat, pedagógusokat és több mint 1500, ambulánsan megfigyelendő önkéntest. A hírügynökséget úgy tájékoztatták, 5–6 hónapra lesz szükség ahhoz, hogy meggyőződjenek az oltóanyag hatékony és ártalmatlan voltáról. A vakcinát jelenleg az orosz gyógyszerszakértői tudományos központ ellenőrzi.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója az amerikai CNN hírtelevíziónak nyilatkozva a vakcina kifejlesztésének ütemét az első műhold 1957-ben történt felbocsátásához hasonlította. „Az amerikaiakat meglepte, amikor meghallották a szputnyik jelzéseit. Ugyanez történik ezzel a vakcinával is. Oroszország fogja elsőként megszerezni” – idézte Dmitrijevet az Amerika Hangja orosz kiadása.

A CNN rámutatott, hogy Oroszország nem közölt adatokat kutatásairól, ezért nem tudták ellenőrizni az oltóanyag hatékonyságára és veszélytelenségére vonatkozó állításokat.

Ami az orosz járványhelyzetet illeti, az továbbra is súlyos. Az új fertőzések száma csökken ugyan, de a járványhelyzet komoly, és még bármely irányba billenhet – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormány illetékeseinek bevonásával tegnap megtartott videókonferencián. Az újonnan kimutatott fertőzések száma a májusi csúcsidőszak óta gyakorlatilag a felére csökkent, de nem szabad sietni az egészségügyi óvintézkedések feloldásával, mert még távolról sem sikerült az ország összes régiójában stabilizálni a növekedés ütemének csökkenését – mondta. Az igazolt COVID-19-fertőzések száma 5475-tel 828 990-re emelkedett az elmúlt egy nap alatt Oroszországban a tegnap közölt hivatalos adatok szerint. Az aktív esetek száma 2810-zel 194 984-re csökkent. A halálozások száma 169-cel 13 673-ra, a gyógyultaké pedig 8116-tal 620 333-ra emelkedett. Mihail Murasko egészségügyi miniszter közölte, hogy az országban mintegy háromezren vannak lélegeztetőgépen. Golikova azt mondta, hogy a halálozási ráta nem éri el a 2,5 százalékot, ami „jelentősen alacsonyabb, mint a világ egy sor országában”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1647
szavazógép
2020-07-30: Világfigyelő - :

Európába is jut a koronavírus elleni gyógyszerből

Az Európai Bizottság szerződést írt alá a Gilead gyógyszeripari vállalattal az újfajta koronavírus elleni, remdesivir hatóanyagú, Veklury nevű gyógyszer terápiás kiszereléseinek biztosításáról – jelentette be tegnap Dana Spinant, a brüsszeli testület szóvivője.
2020-07-30: Világfigyelő - :

Amerikai csapatkivonás Németországból

Az Egyesült Államok heteken belül megkezdi a korábban bejelentett csapatcsökkentést Németországban – jelentette be az amerikai védelmi miniszter tegnapi washingtoni sajtótájékoztatóján. Mark Esper közölte: 11 900 amerikai katonát vonnak ki Németországból.