Európába is jut a koronavírus elleni gyógyszerből

2020. július 30., csütörtök, Világfigyelő

Az Európai Bizottság szerződést írt alá a Gilead gyógyszeripari vállalattal az újfajta koronavírus elleni, remdesivir hatóanyagú, Veklury nevű gyógyszer terápiás kiszereléseinek biztosításáról – jelentette be tegnap Dana Spinant, a brüsszeli testület szóvivője.

A 63 millió euró értékben kötött szerződés szerint a gyógyszermennyiség mintegy 30 ezer, súlyos COVID-19-tüneteket mutató beteg kezelésére elegendő, és hozzájárul a szükségletek kielégítéséhez a következő néhány hónapban. Spinant elmondta, hogy augusztus elejétől kezdve a bizottság koordinálásával és támogatásával Veklury-készleteket bocsátanak a tagállamok rendelkezésére. Az országok közötti méltányos elosztást uniós szinten egy allokációs kulcs alkalmazása biztosítja az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tanácsai alapján. A bizottság jelenleg a további gyógyszerellátásra vonatkozó közös közbeszerzés előkészítésén is dolgozik, amely októbertől várhatóan fedezi a későbbi szükségleteket.

Az uniós testület július elején jelentette be, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1690
szavazógép
2020-07-30: Világfigyelő - :

Segítenek a testvértelepülések (Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért)

Több ezer testvértelepülési kapcsolat állhat a székely petíciós kampány szolgálatába, és ez sokat segíthet abban, hogy további négy országban elérjék a törvényben meghatározott aláíráslimitet – írja tegnapi számában a Magyar Nemzet.
2020-07-30: Világfigyelő - :

Az oroszoké lesz az első?

Az év végén vagy 2021 elején kezdődhet meg az orosz Vektor kutatóközpont által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina tömeggyártása – jelentette ki Ilnaz Imatgyinov, a novoszibirszki székhelyű Állami Virológiai és Biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Rosszija 24 televíziónak.