Iohannis ismét autonómiázott

2020. július 31., péntek, Belföld

Klaus Iohannis államfő szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt és a parlamenti többség többi pártja – köztük az RMDSZ – szándékosan idézett elő egészségügyi válságot, hogy oka legyen bírálni a Nemzeti Liberális Párt kisebbségi kormányát.

  • Fotó: Capital.ro
    Fotó: Capital.ro

Iohannis tegnapi sajtónyilatkozatában azzal vádolta az SZDP körül kialakult parlamenti többséget, hogy három hétig „példátlan cinizmussal” eszköztelenül hagyta a kormányt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, amikor „időhúzással” hátráltatta a karanténtörvény elfogadását.

A jobboldali elnök előző napi nyilatkozatára licitált rá, amikor szintén a szociáldemokratákat és a kisebbségi kormánnyal szemben álló parlamenti többséget tette felelőssé a rendkívül súlyos romániai járványhelyzetért. Iohannis ezúttal még élesebb támadást intézett az SZDP ellen, és politikai ellenfeleit a magyar érdekek állítólagos kiszolgálásának – tehát közvetve a román nemzeti érdekek elárulásának – vádjával igyekezett lejáratni. Iohannis az SZDP szemére vetette, hogy „lepaktált” az RMDSZ-szel, ismét azzal vádolva a szociáldemokratákat, hogy „suttyomban” meg akarták szavazni az „úgynevezett székelység” autonómiáját.

Lucian Romașcanu, az SZDP szóvivője Iohannis nyilatkozatára reagálva úgy értékelte: miután a kormány és az államfő elvesztette a járvány elleni harcot, Iohannis józan ítélőképességét is elvesztette. Az elnök szerinte hazugságokkal, az SZDP elleni „kínos és fárasztó” vádaskodással próbálja védeni ezt a „bűnös és inkompetens” kormányt, és most már több mint nyilvánvaló, hogy az NLP kormányát le kell váltani, ennek érdekében pedig az SZDP bizalmatlansági indítványt fog beterjeszteni.

Robert Cazanciuc ügyvivő szenátusi elnök, az SZDP országos végrehajtó bizottságának tegnapi ülése előtt úgy nyilatkozott, ahogy kigyűlt a megfelelő számú aláírás, azonnal benyújtják az Orban-kormány elleni bizalmatlansági indítványt. Marcel Ciolacu, az SZDP ügyvivő elnöke tegnap ismertette, pártja úgy döntött, augusztusban benyújtja a bizalmatlansági indítványt az Orban-kormány ellen.

Az államfő tegnapi kijelentéseire reagált Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is, aki – a Mediafax hírügynökség szerint – Klaus Iohannist egy olyan robothoz hasonlította, mely gyűlöletet szít a társadalomban. Kelemen álláspontja szerint Romániának jelenleg nincs sem kormánya, sem pedig államfője, mely kezelni tudná az egészségügyi és gazdasági krízist. „Az államfőtől minden alkalommal megtudjuk, hogy kormánya rendkívüli, közben pedig azt tapasztaljuk, hogy márciustól máig ő és a kormány is bűnbakokat és felelősöket keresett” – jelentette ki az RMDSZ elnöke, aki úgy véli, Iohannisnak nincs bátorsága felvállalni a kormányzás felelősségét.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1272
szavazógép
2020-07-31: Közélet - Nagy B. Sándor:

Megtartják az őrkői cigánytalálkozót

Gazdag és színes programkínálatot, neves meghívottakat és rendhagyó közösségi kezdeményezéseket ígér 2020-ra a Manus Őrkői Cigánytalálkozó. Az immár negyedik alkalommal sorra kerülő sepsiszentgyörgyi rendezvényt idén augusztus 24. és 30. közt szervezik meg, betartva természetesen a járványügyi előírásokat.
2020-07-31: Belföld - :

Súlyosbodó járványhelyzetre készítik fel a kórházakat

A következő két hétben fokozatosan nőni fog a koronavírus-fertőzöttek száma, a kormány és az egészségügyi minisztérium pedig a járvány által leginkább sújtott vidékek kórházainak, illetve az ezekkel szomszédos megyék egészségügyi intézményeinek a felkészítésén munkálkodik – mondta Nelu Tătaru egészségügyi miniszter tegnap.