Megnyitotta kapuit a Mini Erdély Park

2020. augusztus 4., kedd, Magazin

A Székelyföldi Legendárium csapata megalkotta Orbán Balázs egykori birtokán Erdély kiemelkedő épületegyütteseinek kicsinyített mását, valamint Kézdivásárhely és Kolozsvár városképét maketten. A szejkefürdői szabadtéri kiállításon 40 épületmakettet csodálhatnak meg az érdeklődők, ezek száma év végére eléri majd a 60-at.

A hétvégén megnyílt kiállítás helyszínén megtudtuk, hogy az egykori építészeti stílusok együttesével próbálják visszatükrözni Erdély multikulturális értékét. Jelenleg Székelyföld, Kolozs, Fehér, Beszterce, illetve Máramaros megyéből láthatók kastélyok, kúriák, templomerődök.

Az országban kuriózumnak számító kiállítás ötlete Fazakas Szabolcstól származik, aki egy brüsszeli útján megtekintette a Mini Európa Parkot. Ott fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy annak mintájára Erdély nevezetes épületeit is be lehetne mutatni a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőn. A maketteket 2015-ben kezdték készíteni egy budapesti műhelyben. Az épületeket Vajda Domokos székely származású díszlettervező készítette, Németh Hajnal Auróra győri képzőművész festette. A makettpark területének rendezését 2018 őszén kezdték el és folyamatos fejlesztés alatt áll. Készülnek összekötni a területet a szomszédban található Borvízmúzeummal, valamint a gyermekek számára megépíteni a Mini Székely Gőzös vasútvonalát. A közeljövőben át szeretnék adni az Orbán Balázs Látogatóközpontot is.

A park mindennap látogatható – beleértve a hétvégét is – 10–19 óráig.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2308
szavazógép
2020-08-04: Sport - :

Győzött a Dinamo

Háromhetes kényszerszünet után ismét tétmérkőzést játszott az FC Dinamo. A hosszú kihagyás ellenére a fővárosi csapat 2–1 arányban győzött az FC Voluntari otthonában az alsóházi rájátszás 13. fordulójában.
2020-08-04: Magazin - :

A diszkontáruházak betyárja (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Egyik nemzetközi diszkontáruház-lánc, amelynek Háromszéken is több üzlete van, még 2017-ben dobta piacra első saját romániai sörét, amelynek valamilyen okból a betyár, azaz Haiduc nevet adták. Végül is nem az én tisztem megválaszolni azt, hogy a keresztelő kapcsán mi is forgott az üzletlánc vezetőinek a fejében, de biztos, hogy döntésüket „alapos kutatómunka” előzte meg. A szemet sértő, azaz vakítóan virító kék címkével ellátott sört három kiszerelésben fedeztem fel a sepsiszentgyörgyi boltban: a 330 ml-es üveg mellett feles dobozos és üveges.