Találmányok, innovációÉrtékesíteni az új ötleteket

2020. augusztus 5., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Rövid ideje már Háromszéken is könnyen elérhetőek a Valor Hungariae Zrt. szolgáltatásai. Hogy a magyarországi fejlesztési és innovációs minisztérium cége miként fejti ki tevékenységét, arról Babós Zoltánt, a cég helyi megbízottját kérdeztük.

  • A Valor vezetői a csíkmadarasi Garden Proiect cégnél – a fekete ribizli mesterséges szaporításával kísérleteznek. Fotó: Babós Zoltán
    A Valor vezetői a csíkmadarasi Garden Proiect cégnél – a fekete ribizli mesterséges szaporításával kísérleteznek. Fotó: Babós Zoltán

Az állami tulajdonú vállalat egy olyan egyedi struktúrát és az ötletgazdák érdekeit szem előtt tartó lehetőséget kínál, amely végigvezeti a feltalálókat az ötlet megszületésétől a gazdasági eredményig. A cél, hogy minél több hasznosítható ötletből váljék értékesíthető termék. Hiszen számos találmányról hallottunk már, amely elkallódott, mert a feltaláló, az ötletgazda nem ismerte fel a lehetőségeket, vagy nem tudta érdekeit a piacon vagy a szabályozások útján érvényesíteni. A Valor egyedi programja nekik kíván segíteni. Újabban ezt a lehetőséget az egész Kárpát-medencében, sőt, a magyar diaszpórában is igyekeznek elérhetővé tenni.
 

Magas szakmai színvonal

Babós Zoltán néhány hónapja kapcsolódott be a munkába, és már a kezdeteknél úgy véli, hogy nagyon sok ötlet intézményes és biztonságos keretek között, ráadásul rendkívül magas szakmai színvonalon juthat el a hasznosulásig. Hiszen hiány mutatkozik abban, hogy a legtöbbször csekély gazdasági érzékkel megáldott kutatók, ötletgazdák, újítók, feltalálók elképzelései valóra váljanak.

A találmányok, újítások, innovációk világában ugyanis nehéz segítség nélkül érvényesülni. Nagyon sok esetben egy-egy ötlet – legyen szó termékről, szolgáltatásról, új eljárásról – azért hal hamvába már megszületésekor, mert a feltalálónak sem anyagi, sem kapcsolati lehetőségei nem biztosítják a továbblépést. Nem beszélve az ezen a piacon is működő veszélyekről, mint például az ötlet eltulajdonítása. De az is gyakran előfordul, hogy az ötlet külföldön fut be karriert, s mint ilyen, nem a magyar gazdaságban hasznosul.

A Valor azt szeretné elérni, hogy ezek az ötletek ne vesszenek el, segítőtárs kíván lenni abban, hogy minden szereplő javára hasznosuljanak. Ennek érdekében a megbízottnak széles kapcsolathálót kell kiépítenie az egyetemektől, az inkubálással vagy vállalati érdekérvényesítéssel foglalkozó szervezetekkel, szövetségekkel és nem utolsósorban magukkal a feltalálókkal, legyenek azok cégek vagy magánszemélyek.
 

Eljárás

Az eljárás persze időt vesz igénybe, hiszen a magas szakmai színvonal csak többszűrős rendszerben biztosítható. Ha valaki ötlettel, újítással jelentkezik, függetlenül attól, hogy milyen szakaszba érkezett annak hasznosítása – vagyis korántsem szükséges mondjuk szabadalommal védett terméknek, szolgáltatásnak lennie –, első szakaszban másfél-két oldalas levélben be kell mutatni az ötletet, illetve magát az ötletgazdát. A tapasztalat egyébként az, hogy a kevésbé hasznosítható ötletek mintegy fele már a bemutatkozó szakaszban kiesik, hiszen vagy már alkalmazott „újításról” van szó, vagy eleve látszik, hogy nem érdemes vele foglalkozni. A vélhetően hasznosítható ötletek esetében a feltaláló és a Valor között titoktartási szerződés jön létre, amely – érthető módon – mindkét felet kötelezi. Ezután immár részletesebben be kell mutatni az ötletet adatlap, na meg számítások, várható eredmények fényében. Nem árt, ha már ebben a szakaszban készül piackutatás, egy kezdetleges üzleti terv, részletes műszaki leírás.

További értékelés után a jónak tűnő ötletek bekerülnek az úgynevezett mátrixba, ahol a Valor szakemberei a megfelelő ötleteket mentorálásra javasolják. Megtörténhet az is, hogy a grémium nem tud dönteni, ekkor a döntéshozatalba neves külső szakembereket – magyarországi egyetemi tanárokat, feltalálókat, gazdasági és műszaki szakembereket, topmenedzsereket, befektetőket – vonnak be (ez az úgynevezett második mátrix). A harmadik mátrix már nemzetközi szintre emeli a döntést, hiszen itt nemzetközileg elismert magyar szakemberek fogalmazzák meg véleményüket.
 

Hasznosulás

A zöld utat kapott ötlet ingyenesen vesz részt a mentorprogramban, ugyanakkor a megfelelő szakmai grémium segítségével szintén ingyenesen megtörténik az újdonságbevizsgálás, és nem marad el a szellemi jogvédelem a magyar vagy esetenként az európai piacon. Mindehhez természetesen elengedhetetlen már a személyes kapcsolatfelvétel.

A találmányok befogadása és menedzselése mellett a megvalósítás finanszírozási lehetősé­geinek felmérése is megtörténik: pályázatok, banki lehetőségek, befektetési alapok stb. kerülnek ilyenkor a látószögbe, attól függően, hogy a megvalósítás érdekében milyen megoldás a legkézenfekvőbb.

Nem utolsósorban az új termék vagy szolgáltatás piacra juttatásában is szerepet vállal a cég, hiszen sok esetben a feltalálónak nincs lehetősége megfelelő forgalmazó(ka)t találni. A kölcsönösségen alapuló tudás- és technológiai transzfer segítségével az innovatív termékek és szolgáltatások eljutnak a megfelelő hasznosulásig akár itthon, akár Magyarországon.

Az újítás piaci hasznosulása, piaci bevezetése és érvényesülése után a Valor általában „elengedi” az ötletgazda kezét, értékesítve anyagi és szellemi befektetését.

A már folyamatban lévő újítások között Babós Zoltán egy tejsavóalapú, bio-energiaitalt, egy mezőgazdaságban alkalmazható természetes granulátumot, egy építkezésben hasznosítható szoftvercsomagot, tűzálló építkezési anyagot említ, ám azt is megjegyzi, hogy alig pár hónap alatt tucatnyi ötlet jutott el a bemutatkozási vagy éppen újításvizsgálati szakaszba.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 673
szavazógép
2020-08-05: Riport - Mózes László:

A hegymászás hercegnője

A sepsiszentgyörgyi Constantinescu Anita az egyedüli romániai nő, akit azért ismertek el, mert harmadmagával megmászta az amerikai Yosemite Nemzeti Park egyik legnehezebb sziklaútját, az El Capitan ezerméter magas falában a The Nose hegymászóutat. Teljesítménye azért is rendkívüli, mert nyolc hónappal korábban a Fogarasi-havasokban súlyos balesetet szenvedett, ám rendkívüli akaraterejének, kitartásának köszönhetően annyira felépült, hogy amerikai álmát is megvalósíthatta. Már mikós diákként elbűvölte a hegymászás, majd motorozni kezdett, ám néhány évnyi kihagyás után ismét nagyon komolyan műveli az alpinizmust, megmászott már számos, igen nehéz hazai sziklautat. Jogot és informatikát végzett, ez utóbbi szakterületen dolgozik, és amikor csak teheti, idejét a Bucsecs-hegységben a Coştila-hegytömb sziklafalain tölti, és noha számára fontos az emelkedett adrenalinszint, óvatos, nem kockáztat.
2020-08-05: Pénz, piac, vállalkozás - :

Akik nyernek (Válság)

Az Amazon internetes kereskedelmi vállalat soha nem látott profitra tett szert az év második negyedében, vagyis a koronavírus-járvány alatt. A világmárkák rangsorában a cégek többsége szintén növekedett.