TanzániaMásodszor is milliókat érő drágakövet talált egy bányász

2020. augusztus 6., csütörtök, Magazin

Miután júniusban két rekordméretű tanzanit drágakövet találva egyik napról a másikra milliárdossá vált, újabb nagy méretű, kétmillió dollárt érő tanzanitra bukkant egy tanzániai bányász.

  • Fotó: BBC
    Fotó: BBC

Az újonnan talált nyers drágakő 6,3 kilogrammot nyom – írja a bbc.com. Júniusban a valaha talált két legnagyobb – 9,27, valamint 5,103 kilogrammos – tanzanitért a kormánytól 7,74 milliárd tanzániai shillinges (kb. 14 millió lej) csekket vehetett át Saniniu Laizer bányász-kisvállalkozó.

Az 1960-as években felfedezett, a 21. század drágakövének tartott tanzanit kizárólag a kelet-afrikai ország egy kis északi régiójában található meg. Sokféle színváltozatban létezik a zöldtől a vörösön át a liláig és a kékig. Ez a Föld egyik legritkább drágaköve, egy helyi geológus becslése szerint a Föld tanzanitkészletei a következő húsz évben teljesen kimerülhetnek. Értékét ritkasága mellett a színe és a tisztasága határozza meg.

Az ország északi részén lévő tanzanitbányákat fallal vették körül, hogy megakadályozzák az értékes kövek külföldre csempészését. Tanzánia az elmúlt évben kereskedelmi központokat hozott létre az ország területén, lehetővé téve a magánzóként dolgozó bányászoknak, hogy a megtalált drágaköveket és aranyt eladják az államnak. Az egyéni bányászok nem állnak hivatalosan egyik bányászcég alkalmazásában sem, és általában puszta kézzel dolgoznak. Laizer arra ösztönözte a hozzá hasonlóan dolgozó bányászokat, hogy működjenek együtt a kormánnyal, a tranzakciók ugyanis ily módon átláthatóak. A magánzó bányászok gyakran panaszkodnak arra, hogy a bányatulajdonosok késve fizetik meg a munkájukat.

Miután júniusban egy csapásra milliárdossá vált, Laizer – több mint 30 gyerek apja – a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy hatalmas bulit fog csapni a pénzből. Most azonban már azt mondta, iskolát és egészségügyi intézményt fog építtetni az északi Manyara régióban élő közössége számára. Kifejtette, két hónapja megszerzett hatalmas vagyona nem változtatott életmódján: a bányászkodás mellett továbbra is mintegy 2000 tehénből álló gulyáját gondozza.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1919
szavazógép
2020-08-06: Magazin - :

A szicíliai szőke (Sörcsap – a székely sörkalauz)

A Birra Moretti nálunk is kapható regionális sörei közül elsőnek az Alla Siciliana kerül terítékre, amelyet egyik barátomtól kaptam ajándékba. Nem rossz ez az aranysárga főzet, ám a narancsvirággal és a narancskivonattal megspékelt habos nedű nem az én ízvilágom.
2020-08-06: Család - :

Test és lélek egysége

A Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja idén is meghirdette a Szülők Iskolája nevet viselő nyári táborát. A július 28-a és augusztus 1-je között a Hargita megyei Szelterszfürdőn megszervezett rendezvény központi témája a test és lélek egysége, a férfi és női identitásnak a házasságban, nevelésben való megnyilvánulása, illetve a gyermekek szexuális nevelése volt.