A csiperkefélék 3.

2020. augusztus 6., csütörtök, Család

Kínában úgy tartották, csak akkor nő csiperke, ha béke honol; e gomba az uralkodó helyes gondolkodásának, az égi megbízatás teljesítésének jelképe.

  • Gombabőség – réti csiperke. A szerző felvétele
    Gombabőség – réti csiperke. A szerző felvétele

A csiperke már a rómaiaknál is nagy megbecsülésnek örvendett, sőt, Horatius a gombák legjobbikának nevezte.

1894-ben a párizsi Pasteur-­intézetben sikerült steril gombacsírát előállítani, így Franciaország volt az első, mely ellátta az európai termesztőket szaporítóanyaggal. A franciák joggal nevezhetik a csiperkét nemzeti gombájuknak. A termesztett csiperkéből évente kb. 300 000 tonna fölötti mennyiséget állítanak elő. Ez a mennyiség magáért beszél, ami a gomba közkedveltségét mutatja.

A csiperkegombát különféle táptalajokon termesztik. A termesztésnek több fázisa van, ezek betartásával tudjuk csak termőre fordítani a beoltott táptalajunkat. Hogyan is történik mindez? A recept a következő: az oltóanyagot, ami tulajdonképpen gombafonadék, hozzákeverjük a megfelelően előkészített táptalajhoz. Ekkor a gombaszövedék kellő hőmérséklet és nedvesség mellett áthálózza a táptalajt. Miután a gombaszövedék elegendő tápanyagot gyűjtött, a micéliumot termőre fordítják a táptalaj felszínének kőporral, tőzeggel, kerti földdel vagy meleg­ágyi földdel való takarásával. Ezután a nedvesség és hő, fény szabályozása mellett kezd el teremni a csiperke.

A gombavilág Herkulese az útszéli csiperke: növekedés közben elképesztő erőt tud kifejteni. Több legendás történet szól erről. Az angliai Basing­stoke városában például a főutcán egy bizonyos helyen többször is újra kellett rakni a burkolatot, amelyet egy csiperketelep évről évre kimozdított a helyéről.

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1920
szavazógép
2020-08-06: Család - :

Test és lélek egysége

A Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja idén is meghirdette a Szülők Iskolája nevet viselő nyári táborát. A július 28-a és augusztus 1-je között a Hargita megyei Szelterszfürdőn megszervezett rendezvény központi témája a test és lélek egysége, a férfi és női identitásnak a házasságban, nevelésben való megnyilvánulása, illetve a gyermekek szexuális nevelése volt.
2020-08-06: Család - :

Gyermekeink