Mi, hol, mikor?

2020. augusztus 7., péntek, Mi, hol, mikor?

Kárpótlást igénylők figyelmébe
A Kovászna Megyei Volt Politikai Foglyok Szövetsége az érdekeltek tudomására hozza, hogy a kommunista diktatúra politikai üldözöttjeinek gyermekei kárpótlásban részesülnek. Erre a törvényre évek óta vártunk, amióta összegyűjtöttük a személyi dossziékhoz szükséges iratokat. Ezeket lakóhely és névsor szerint tároltuk a szövetség irodájában.

A várható érdeklődés miatt arra kérjük a jogosultakat, hogy azok jöjjenek, akiket hívunk. Elsőnek ma délelőtt az egykori elítélt sepsiszentgyörgyi lakosok utódait várjuk. A kárpótlásra jogosultak kérvényét a Megyei Szociális Felügyelőségre kell beadni, és az alábbi aktákat kell a személyi dossziénak tartalmaznia: a szülők kárpótlási jogosultságát igazoló, az 1990/118-as törvény alapján hozott határozat másolatát; a szülők elhalálozása esetén a halotti igazolást; a kárpótlást igénylő gyermek(ek) személyi igazolványának, a  születési anyakönyvi kivonatnak és a házassági okmánynak a másolatát.
Török József elnök

Szabadtéri filmvetítések
SEPSISZENTGYÖRGY. Az ’56-os emlékparkban (a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán) a jövő heti filmvetítések: augusztus 11-én, kedden 21 órától (esőnap: szerdán): Seveled (2019, magyar); augusztus 13-án, csütörtökön 21 órától (esőnap: szombat): Mindenki tudja (2018, spanyol–francia–olasz). Jegyeket 10 és 5 lejes áron a Művész mozi jegypénztárában lehet váltani hétfőn, szerdán és pénteken 12–20, kedden, csütörtökön és esőnap esetén 14–22 óráig. A filmvetítésen a részvétel az egészségügyi előírásoknak megfelelően történik: az udvarban belépéskor hőmérsékletet mérnek; helyfoglalás a megfelelő távolságra kirakott székeken az érkezés sorrendjében; a maszkviselés kötelező.
KOVÁSZNA. A Városi Művelődési Ház udvarán augusztus 12-én, szerdán 21 órától (esőnap: csütörtök) a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című filmet vetítik 12 éven felülieknek. A belépőjegy ára 10 lej. Helyfoglalás, előzetes regisztráció a culturacv@gmail.com e-mail-címen, a 0267 340 394-es vagy a 0762 674 516-os telefonszámon.

Felidézett család- és településtörténet
Baróton az Erdővidék Múzeuma kertjében augusztus 11-én, kedden 18 órától Kik éltek, hogyan éltek Baróton? címmel megtartják a település különböző részeit bemutató sorozat első találkozóját, amelyen a Gát, a Kulcsár és a Híd utcának szentelik a figyelmet. Kiemelten hívják és várják mindazokat, akiknek a három utca bármelyikéhez valamilyen emlékük fűződik, esetleg éltek is ott akár ők, akár szüleik, nagyszüleik, rokonaik, és az emlékek minél jobb felidézéséhez fényképeket is visznek. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus. Minden érdeklődőt várnak. A találkozóra érvényes a járvány ideje alatt előírt összes óvintézkedés, szájmaszk viselése és a megfelelő távolság betartása.

Szúnyogirtás
Sepsiszentgyörgyön a második permetezést ma 6 órától ütemezték be. Repülőből történő és földi permetezéssel is irtják a szúnyogokat, utóbbit azokon a területeken, ahol feltehetően jobban el vannak szaporodva. A szúnyogirtásra használt, az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott Cymina Plus hatóanyag nem jelent veszélyt az ember és az állatok egészségére.

Hitvilág
VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián ma 22 órától kezdődik a virrasztás, amely szombat reggel 6.30-kor szentmisével zárul. A virrasztást a Mária Rádió közvetíti.
BÚCSÚ. Kézdikőváron augusztus 10-én, hétfőn 11 órától tartják a Szent Lőrinc tiszteletére szentelt katolikus templom búcsúját, amelynek főcelebránsa és szónoka Virág László aranymisés plébános.

Röviden
LOMTALANÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön az év végéig tart az ingyenes lomtalanítási kampány. A fölöslegessé vált tárgyak, használhatatlanná vált kacat elszállításáról előzetesen a 0267 310 123-as telefonszámon lehet egyeztetni. A Tega Rt. vidéken is összegyűjti a lomokat, ma Kézdialmáson és Csomortánban, hétfőn Kommandón. Elszállítják a régi ruhákat, használaton kívüli bútorokat, fölöslegessé vált ócskaságokat, a síküveg kivételével a palackokat és befőttesüvegeket is. 5 kg üveghulladékért 0,5 liter sört adnak.
FOGADÓÓRA. A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szövetsége fogadja tagjait minden pénteken 10–12 óráig, a délutáni ügyfélfogadást megszüntették. A kézdivásárhelyiek és környékbeliek a nyugdíjasklubban keressék a megbízottat. Kérik az érvényes egészségügyi előírások betartását.
ASZFALTOZÁS. Sepsiszentgyörgyön a Puskás Tivadar utca Olt utca és 1918. december 1. út közötti szakaszát aszfaltozásra készítik elő. Az önkormányzat felhívja a lakosok figyelmét, hogy a héten ne parkoljanak az említett útszakaszon.
SUGÁSFÜRDŐN látogatható a kezelőközpont és a fitneszterem. A kezelőközpont naponta 11–21, a fitneszterem 11–19 óráig tart nyitva. Előzetes bejelentkezés szükséges a 0731 085 476-os telefonon. A koronavírussal kapcsolatos egészségügyi előírások betartása kötelező.
A BOD PÉTER MEGYEI KÖNYVTÁR kedden 9–19, szerdától péntekig 9–17, szombaton 9–13 óráig tart nyitva. A Sport utcai fiókkönyvtár a korábbi nyitvatartási rend szerint látogatható. Az olvasók ide az előszobában történő lázmérés után, maszkban léphetnek be. A polcokról továbbra is csak a könyvtáros vehet le könyvet. Telefon: 0267 312 133.
LELKISEGÉLY-SZOLGÁLAT. Az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat szakembereihez hétköznapokon 8–24 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
GOMBAELLENŐRZÉS. A László Kálmán Gombászegyesület és a Tega szervezésében Sepsiszentgyörgy központi zöldségpiacán hétfőn, szerdán és pénteken 8–10 óráig Zoltán Sándor gombaszakértő átvizsgálja a gyűjtött gombákat és szakmai tanácsot ad. A szolgálat
ingyenes.
HASZNOS TELEFONSZÁM. A sepsiszentgyörgyi közös temetővel kapcsolatos észrevételek jelezhetők hétköznapokon 8–16 óráig a 0733 937 831-es telefonszámon.
HIBAIGAZÍTÁS. Tegnapi lapszámunkban az Orvosi felszerelések a Rotary Kluboktól című cikkünkben sajnálatos elírás történt. A kézdivásárhelyi kórház nem 1330, hanem 13 300 dollár értékű orvosi felszerelést kapott. Az adományozók, a kórház és az olvasók elnézését kérjük. (iochom)

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától naponta 20–8 óráig a Benedek Elek utcai Farmacom (telefon: 0367 407 568, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap az Oltmező úti  Sensiblu (a Kaufland programja szerint, 0267 708 015); Kézdivásárhelyen hétvégén a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974), hétfőtől a Nicolae Balcescu utcai Salvator (0267 362 961); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 310 110); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben (telefon: 0267 708 465) szombaton és vasárnap 9–12 óráig; a Lázár Mihály utca és a Grigore Bălan út kereszteződésénél levő Fazakas Dental Clinic rendelőben (telefon: 0744 857 743) szombaton és vasárnap 14–19 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2286
szavazógép
2020-08-06: Belföld - :

Újabb háromszéki áldozat

A stratégiai kommunikációs törzs mai jelentése szerint a szerda délelőtt – ma délelőtti időszakban 45-en hunytak el koronavírus-fertőzésben, közülük az egyik áldozatot Kovászna megyében jegyezték.
2020-08-07: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet