Magyar állami támogatás kultúrára

2020. augusztus 10., hétfő, Magazin

Megszületett a döntés a külhoni magyar kultúra támogatására hirdetett Irodalmi karaván és Művészeti karaván elnevezésű meghívásos pályázatokról, amelyek keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 10 millió forinttal támogatja a külhoni magyar írók, filmes szakemberek és fotóművészek fellépéseit, közös műhelymunkáit.

A pályázatok célja a nemzeti összetartozás erősítése, a kulturális értékekhez való hozzáférés szempontjából hátrányos helyzetű magyar közösségek támogatása, valamint a határon túli, magyarok lakta régiók egymás közötti kapcsolatainak erősítése – közölte az MTI-vel szerdán az EMMI.

A közlemény szerint a támogatások a határon túli magyar irodalom, képző-, ipar- és fotóművészet, továbbá filmes műhelyek értékeinek bemutatását, népszerűsítését, valamint a külhoni magyar írószervezetek, közművelődési intézmények, egyesületek programjainak bővítését célozzák, ideértve a határon túli amatőr művészeti egyesületek megmutatkozásainak elősegítését is.

A pályázatok elbírálásakor előnyt élveztek azok a pályázók, akik a felolvasókörutak, kiállítások, filmbemutatók tervezése során legalább egy programot a szórványmagyarság által lakott térségekbe terveztek.

Az Irodalmi karaván című meghívásos pályázatra határon túli magyar írószervezetek, illetve intézmények jelentkeztek írócsoportok, irodalmi műhelyek felolvasókörútjainak, irodalmi rendezvénysorozatainak megvalósítása céljából. A kormányzati honlapon közzétett eredmények szerint az Erdélyi Magyar Írók Ligája 900 ezer, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága egyaránt 800 ezer, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet pedig 700 ezer forint támogatást nyert el.

A Művészeti karaván című meghívásos pályázat a határon túli magyar képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítások, valamit filmszakmai programok megszervezéséhez és lebonyolításához nyújt támogatást. A pályázatra benyújtott programok a film- és fotóművészetre fókuszálnak. A pályázók tervei közt fotókiállítások, filmművészeti alkotások (kisfilmek, dokumentumfilmek) kölcsönös bemutatása, közös filmes és fotós műhelymunka megvalósítása egyaránt szerepel.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ 1,2 millió, az EMKE Közép-Erdélyi Magyar Művelődési Intézet, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont egyaránt 1 millió, míg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 800 ezer forint támogatásban részesül.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2431
szavazógép
2020-08-10: Sport - :

Verstappen nyert Silverstone-ban (Forma–1)

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a rendhagyó 70. évforduló Nagydíját vasárnap Silverstone-ban. A 22 éves pilótának ez az idei első és pályafutása kilencedik futamgyőzelme, személyében először aratott sikert ebben a szezonban nem mercedeses versenyző. A Mercedes pilótái közül címvédő és hatszoros világbajnok brit Lewis Hamilton lett a második, míg a finn Valtteri Bottas a harmadik.
2020-08-10: Magazin - :

Elmarad az idei Kurultaj

Elmarad az idei Kurultaj, a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, amelyet  augusztus 21. és 23. között tartottak volna a Bács-Kiskun megyei Bugacon –közölte a szervező Magyar-Turán Alapítvány.