Elmarad az idei Kurultaj

2020. augusztus 10., hétfő, Magazin

Elmarad az idei Kurultaj, a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, amelyet  augusztus 21. és 23. között tartottak volna a Bács-Kiskun megyei Bugacon –közölte a szervező Magyar-Turán Alapítvány.

  • Fotó: kurultaj.hu
    Fotó: kurultaj.hu

„A magyar kormányzat és a szakhatóságok kérésére, hosszas mérlegelés után meg kellett hoznunk azt a döntést, amely értelmében kénytelenek vagyunk a 2020. évi Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés megtartásáról lemondani” – fogalmaztak a szervezők.

Az eredeti tervek szerint szigorú korlátozásokkal, bizonyos programok törlésével tartották volna meg a Kurultajt.

„Folyamatosan egyeztetve a hatóságokkal, nyomon követve a járványhelyzet alakulását egészen mostanáig mindent megtettünk a Kurultaj megrendezésének érdekében” – írták. Mostanra azonban új helyzet alakult ki a rendezők számára, a környező országokban egyre romlik a járványügyi helyzet és Bugac lakosai is aggódtak.

„A hatóságok kérésére, minden körülményt mérlegelve, jelenleg csak a rendezvény lemondása tartható felelősségteljes döntésnek” – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2614
szavazógép
2020-08-10: Magazin - :

Magyar állami támogatás kultúrára

Megszületett a döntés a külhoni magyar kultúra támogatására hirdetett Irodalmi karaván és Művészeti karaván elnevezésű meghívásos pályázatokról, amelyek keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 10 millió forinttal támogatja a külhoni magyar írók, filmes szakemberek és fotóművészek fellépéseit, közös műhelymunkáit.
2020-08-10: Magazin - :

Báthori Erzsébet születése (1560. augusztus 7.)

1560. augusztus 7-én született Báthori Erzsébet, akit különféle szóbeszédek és egy 1611-es vizsgálat nyomán a magyar történelem legvéresebb gyilkosaként tartanak számon. Bár a neves arisztokrata családból származó grófnő kegyetlenkedései máig vita tárgyát képezik, a neki tulajdonított tettek nyomán előkelő helyet foglal el a populáris kultúrában. Mindazonáltal felmerül a kérdés, hogy a felsorolt rémtettek a grófné valóságos cselekedetei vagy csupán a fantázia szülte vádaskodások.