Mi, hol, mikor?

2020. augusztus 11., kedd, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum augusztus 12-én, szerdán 18 órakor nyitja meg első kiállítását ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábas Ház emeleti termeiben. A reNovatio című kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban zajló háttérmunkákba, illetve a küszöbön álló épületfelújítást megelőző hároméves „költözés” mindennapjaiba avatja be a látogatót.

Ahogy a múzeumban zajló tevékenységek egészének, úgy a költözésnek is az intézmény mintegy félmilliós műtárgya áll a középpontjában: a mostani kiállítás alapját is Székelyföld tárgyi öröksége képezi. Ez alkalommal azonban a műtárgyak nem a megszokott környezetükben kerülnek a közönség elé. A kiállítóterekben megelevenedő jelenetek a költözés előtti és utáni raktározási, restaurálási és szállítási körülményekbe, a múzeumi tárgyak mindenkori titkos életébe engednek betekintést. A megnyitón beszédet mond: Var­gha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Pozsony Ferenc egyetemi tanár, az MTA külső tagja, Kinda István néprajzkutató, a Székely Nemzeti Múzeum muzeológusa. A kiállítás kurátorai: Both Noémi Zsuzsanna és Kinda István.

Apróhirdetések, gyászjelentők

♦ Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a megadott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a Megrendelem gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
♦ Apróhirdetési, illetve reklámirodánk a megszokott program szerint, hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig tart nyitva. Online apróhirdetési szolgáltatásunk nyitvatartási rendtől függetlenül bármikor igénybe vehető. Délután a szerkesztőségben személyesen kizárólag gyászjelentőt fogadunk el, 16 és 17 óra között. Háromszék

Felidézett család- és településtörténet
Baróton az Erdővidék Múzeuma kertjében ma 18 órától Kik éltek, hogyan éltek Baróton? címmel megtartják a település különböző részeit bemutató sorozat első találkozóját, amelyen a Gát, a Kulcsár és a Híd utcának szentelik a figyelmet. Kiemelten hívják és várják mindazokat, akiknek a három utca bármelyikéhez valamilyen emlékük fűződik, esetleg éltek is ott akár ők, akár szüleik, nagyszüleik, rokonaik, és az emlékek minél jobb felidézéséhez fényképeket is visznek. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus. Minden érdeklődőt várnak. A találkozóra érvényes a járvány idejére előírt összes óvintézkedés, szájmaszk viselése és a megfelelő távolság betartása kötelező.

Szabadtéri filmvetítések
SEPSISZENTGYÖRGY. Az ’56-os emlékparkban (a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán) ma 21 órától (esőnap: szerdán) a Seveled című 2019-es magyar romantikus vígjátékot vetítik. Forgalmazza a Filmtett Egyesület. A parádés szereposztásban Mészáros Béla, Tenki Réka, Básti Juli, Cserhalmi György, Bodrogi Gyula, Ónodi Eszter, Pogány Judit mellett Mátray László sepsiszentgyörgyi színművészt is láthatjuk. Jegyeket 10 és 5 lejes áron a Művész mozi jegypénztárában lehet váltani ma 13–21 óráig és esőnap esetén szerdán 12–20 óráig. A filmvetítésen a részvétel az egészségügyi előírásoknak megfelelően történik: az udvarban belépéskor hőmérsékletet mérnek; helyfoglalás a megfelelő távolságra kirakott székeken az érkezés sorrendjében; a maszkviselés kötelező.
KOVÁSZNA. A Városi Művelődési Ház udvarán szerdán 21 órától (esőnap: csütörtök) a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című filmet vetítik 12 éven felülieknek. A belépőjegy ára 10 lej. Helyfoglalás, előzetes regisztráció a culturacv@gmail.com e-mail-címen, a 0267 340 394-es vagy a 0762 674 516-os telefonszámon.

Zene
TÉRERŐ-KONCERT A KULTÚRPARKBAN. Augusztus 12-én, szerdán 19 órától a Térerő együttes koncertezik Sepsiszentgyörgyön a KultúrParkban (a Plugor Sándor Művészeti Líceum udvarán). Mivel az idei jazzműhelymunka-tábort a járvány miatt nem tarthatják meg, elmarad az ehhez kapcsolódó két koncert is. Ehelyett egy helyi produkción vehetnek részt az érdeklődők. A Térerő 2017 őszén alakult többnyire régi barátokból, zenésztársakból, akik már számos műfajban, zenekarban kipróbálták magukat, de ezúttal valami újat és sajátot akartak létrehozni. A koncertre a kedvezményes jegy 5, a teljes árú jegy 10 lej, melyet a kulturális szervezőirodában lehet megvásárolni a Szabadság tér 1. szám alatt naponta 9–16 óráig, valamint a helyszínen a koncert előtt egy órával.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Sepsiszentgyörgyön ma 8–16 óráig a Jókai Mór és a Farm utcában, Sepsiszentkirályban, Szalomérban, Illyefalván és Aldobolyban; szerdán 9–12 óráig Angyaloson az 1-es transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.
LOMTALANÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön az év végéig tart az ingyenes lomtalanítási kampány. A fölöslegessé vált tárgyak, használati eszközök elszállításáról előzetesen a 0267 310 123-as telefonszámon lehet egyeztetni. A Tega Rt. vidéken is összegyűjti a lomokat, ma Kilyénben és Szotyorban, szerdán Sepsibükszádon. Elszállítják a régi ruhákat, használaton kívüli bútorokat, fölöslegessé vált ócskaságokat, a síküveg kivételével a palackokat és befőttesüvegeket is. 5 kg üveghulladékért 0,5 liter sört adnak.
MOZGÁSMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában a heti program: hétfőn 18 órától és pénteken 18 órától társaságitánc-kurzus, kedden és csütörtökön 19 órától Ago-Gym – alakformáló fitnesz nőknek, szerdán 18 órától balett és kortárs tánc fiataloknak. Telefon: 0722 233 774.
A BOD PÉTER MEGYEI KÖNYVTÁR ma 9–19, szerdától péntekig 9–17, szombaton 9–13 óráig tart nyitva. A Sport utcai fiókkönyvtár a korábbi nyitvatartási rend szerint látogatható. Az olvasók ide az előszobában történő lázmérés után, maszkban léphetnek be. A polcokról továbbra is csak a könyvtáros vehet le könyvet. Telefon: 0267 312 133. E-mail: kolcsonzo@kmkt.ro, copii@kmkt.ro. Katalógus: online.kmkt.ro.
HASZNOS TELEFONSZÁM. A sepsiszentgyörgyi közös temetővel kapcsolatos észrevételek jelezhetők hétköznapokon 8–16 óráig a 0733 937 831-es telefonszámon.
TAGDÍJFIZETÉS. Az Aranyszívek nyugdíjas egyesület tagjait várják minden szerdán 11–13 óráig tagdíjfizetésre a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház kertjébe.
HUMORKERT. Szerdán 18 órakor várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház udvarterébe.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Help Net (telefon: 0367 802 977, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdi­vásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 369
szavazógép
2020-08-10: Közélet - :

Elhunyt Bogdán László

Megrendülten értesültünk a szomorú hírről, hogy életének 73. évében hétfő délután elhunyt Bogdán László író, költő, lapunk főmunkatársa.
2020-08-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás