TámogatásA munkahelyek védelmére

2020. augusztus 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A kormány munkahelyvédelmi bértámogatással ösztönzi a koronavírus-járvány miatt bajba jutott cégeket, hogy leépítések helyett rövidített munkaidő bevezetésével tartsák meg alkalmazottjaikat. Az úgynevezett „kurzarbeit” hazai változatáról kiadott sürgősségi kormányrendeletet tegnap ismertette a HotNews.ro hírportál.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy rendkívüli állapot vagy veszélyhelyzet idején azok a cégek, amelyeknek a forgalma legalább 10 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest, a munkaidő legfeljebb 50 százalékkal történő csökkentését vezessék be, miután erről a szakszervezetet  vagy az alkalmazottakat legalább öt munkanappal korábban értesítették. Amennyiben az intézkedés a munkavállalók legalább 10 százalékát érinti, a rövidített munkaidőben történő foglalkoztatás idejére a munkavállalók kieső jövedelmének 75 százalékát – de nem többet, mint a bruttó átlagbér 75 százalékát – az állam átvállalja. Az adó- és járulékköteles támogatást a munkáltatónak utólag térítik meg a munkanélküli-segélyalapból.

A sürgősségi kormányrendelet értelmében az idei évben az állam átvállalja a három hónapnál nem hosszabb, határozott idejű munkaszerződéssel alkalmazott munkavállalók bérköltségének 41,5 százalékát, vagyis a bér adó- és járulékterheit. Azoknak a napszámosoknak, akik a koronavírus-járvány miatt nem dolgozhattak, az állam legfeljebb 3 hónapra kifizeti a munkabérük 35 százalékát. A járványhelyzet miatt távmunkára áttérő munkáltatók év végéig alkalmazottanként 2500 lejes támogatásra pályázhatnak a szükséges számítástechnikai eszközök beszerzése vagy elszámolása érdekében. (MTI–Fer-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2020-08-12: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Apa és fia egy szakmában (Magánvállalkozás)

Kis János László és Kis Hunor Pál három éve dolgozik együtt a NextTOPO cég tulajdonosaként. Közös szakmájuk, a földmérés mellett az is erre a nem szokványos útra késztette őket, hogy jól kiegészítik egymást: egy kataszteri munka manapság ugyanis nem csupán terepezésből és számításokból, helyszínrajz- vagy térképkészítésből, hanem nagyobb mértékben „papírmunkából” áll.
2020-08-12: Pénz, piac, vállalkozás - :

Járványköltségek

Június 30-ig az állami, az önkormányzati költségvetésből összesen 5 milliárd lejt költöttek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – áll az állami számvevőszék jelentésében.