Járványköltségek

2020. augusztus 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Június 30-ig az állami, az önkormányzati költségvetésből összesen 5 milliárd lejt költöttek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – áll az állami számvevőszék jelentésében.

  • Fotó: Ziarul Puterea
    Fotó: Ziarul Puterea

Az összeg 73 százalékát, vagyis 3,69 milliárd lejt a munkaadók által felbontott egyéni munkaszerződésekre fizették ki, 13 százalék az egyéb okból kiesett munkavállalói bevételek pótlására ment el, míg 5,3 százalék orvosi felszerelések és segédeszközök beszerzését szolgálta. A fennmaradó összeg a vészhelyzet idején szükséges egyéb kockázati tényezőket enyhítő költség. Ezenkívül a közintézmények által kapott adományok összege 214,7 millió lejre rúgott.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 565
szavazógép
2020-08-12: Pénz, piac, vállalkozás - :

A munkahelyek védelmére (Támogatás)

A kormány munkahelyvédelmi bértámogatással ösztönzi a koronavírus-járvány miatt bajba jutott cégeket, hogy leépítések helyett rövidített munkaidő bevezetésével tartsák meg alkalmazottjaikat. Az úgynevezett „kurzarbeit” hazai változatáról kiadott sürgősségi kormányrendeletet tegnap ismertette a HotNews.ro hírportál.
2020-08-12: Pénz, piac, vállalkozás - :

Átlagbér

A bruttó átlagbér 181 lejjel 5369 lejre nőtt idén júniusban az előző hónaphoz képest, a növekedés 3,5 százalékos – közölte a statisztikai intézet. Ugyanakkor a nettó átlagbér 119 lejjel 3298 lejre emelkedett, ami 3,7 százalékos bővülést jelent.