VidékfejlesztésLassan fogy a pénz a fiatal gazdáknál

2020. augusztus 25., kedd, Gazdakör

A múlt hét végén a megyei vidékfejlesztési hivatalnál a háromszéki fiatalok által nagyon kedvelt intézkedés (6.1-es) helyzetéről, a letett pályázatok számáról érdeklődtünk.

A fiatal gazdák vidéken történő megtelepedésének támogatásánál a pályázható összeg valamivel több, mint 43 millió euró. A pályáztatási időszak július 15-én kezdődött és egészen október 15-ig tart, természetesen csak abban az esetben, ha időközben nem fogy el a pénz.

A 43 millió eurót megosztották, a hazai fiatal mezőgazdászoknak 23 millió eurót, a külföldön mezőgazdaságban dolgozó és hazatelepedni óhajtó fiataloknak 20 millió eurót különítettek el. A Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Országos Ügynökség (AFIR) számítógépes rendszere másfélszeres arányban, vagyis 34,5, illetve 30 millió euró értékben enged pályázatokat feltölteni. Amikor az összeget lefedik pályázatokkal, a rendszer leáll és nem engedi továbbiak feltöltését.

A vidékfejlesztési szakemberek véleménye szerint nagyon nehéz volt elérni az első hónapban (augusztus 15-ig érvényes) a pályázat letevéséhez szükséges 90 pontot, ebben a szakaszban csak az egyetemet végzettek számíthattak sikerre. Így a magas pontszám miatt augusztus 15-ig mindössze 38 pályázatot töltöttek fel a számítógépes rendszerbe az országból.

A kiírás feltételei szerint augusztus 16-tól esett a minimálisan kötelező pontszám, így az augusztus 16. és szeptember 15. közötti időszakban a 85 pontos pályázatokat lehet feltölteni a számítógépes rendszerbe. Ezzel már javultak az esélyek, és remélhetőleg több megyebeli fiatal pályázata is eléri a letevéshez szükséges 85 pontot.

A múlt hét első napjaiban az alacsonyabb kötelező pontszám kicsit emelte a letett pályázatok számát, de a vidékfejlesztési szakemberek nagyobb versengésre számítottak. A hét végéig mindössze 93 pályázatot töltöttek fel 3,9 millió euró értékben.

A kiírásban szereplő, az itthoni fiataloknak elkülönített 23 millió euró gyakorlatilag 550 fiatal pályázati támogatásának kifizetésére elegendő. A megyéből eddig egyetlen pályázatot tettek le, egy zöldségter­mesztéssel is foglalkozó erdővidéki agrármérnök nyújtotta be 85 pontos pályázatát.

A másik összetevőnél, a külföldről hazatelepülő fiataloknál eddig mindössze egyetlen pályázatot tettek le egy moldvai megyéből.

A kötelező pontszám szeptember 16. és október 15. között 25 pont lesz, de a vidékfejlesztési szakemberek véleménye szerint megtörténhet, hogy a pénz nem tart ki addig, a számítógépes rendszer pedig leáll, nem engedi a további pályázatok feltöltését.

A megyei vidékfejlesztési hivatalnál továbbra is várják a 17.1-es intézkedésnél a pályázatokat, eddig 16-an pályáztak a megyéből, az első, régebb letett tíz pályázat mindenikét kifizethetőnek minősítették az elbíráló szakemberek, és most indul az átutalás. Hat pályázatot a múlt hét közepén töltöttek fel a számítógépes rendszerbe. Ezek elbírálása folyamatban van. Az intézkedés lényege, hogy a növénykultúrák és állatok biztosítására fizetett összeg 70 százalékát az országos vidékfejlesztési ügynökség visszatéríti a pályázónak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-08-25: Gazdakör - Bokor Gábor:

Többletgondok az idegenből érkezett napszámosokkal

Megkezdődött a burgonyaszedés, a gazdák a termőterületek jó részéről már betakarították a korai, ipari felhasználásra (burgonyaszirom gyártására) alkalmas fajtákat, lassan nekifognak az őszi fogyasztásra, téli tárolásra szánt fajták szedésének. A burgonyabetakarítás jelentős arányban gépesített, de a kétkezi munkára továbbra is szükség van, így akár ezernél is több napszámost kell alkalmazni a megyében.
2020-08-25: Gazdakör - Bokor Gábor:

Közeleg a határidő

A Pro Economica Alapítvány felhívja a Mezőgazdasági erőgépek és kapcsolható eszközök, mezőgazdasági tevékenységekhez szükséges felszerelések, rendszerek, ültetvények telepítése és korszerűsítése, valamint tenyészállatok beszerzésének támogatása Hargita, Kovászna és Maros megye területén (természetes és jogi személyek) program keretében pályázók figyelmét, hogy a 2020. augusztus 31-i határidő a jelzálogjogok bejegyeztetésére és a végső beszámolók benyújtására jogvesztő határidő, azaz aki eddig nem tölti fel a beszámolóját, a támogatási szerződés értelmében kötelezhető a támogatási összeg visszafizetésére.