Hatalmas földgázlelőhely a Fekete-tengeren

2020. augusztus 26., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A török elnök múlt hét végi bejelentése, miszerint az ország történetének legnagyobb földgázlelőhelyét tárták fel a Fekete-tenger talapztában, rendkívüli módon felkeltette az érdeklődést az energiahordozó kitermelésében és értékesítésében érdekelt ágazat, de a regió országainak körében is.

Recep Tayyip Erdoğan szerint a török partoktól mintegy 150 kilométerre, a román–bolgár–török hármas határ közelében lévő Tuna–1 lelőhely mélyén mintegy 230 milliard köbméter földgáz található.

A hazai kőolaj- és földgázvállalatok föderációjának külügyi igazgatója úgy látja, a Neptun talapzat közelében lévő lelőhely Romániának esély, de veszély is a rendkívüli válsággal küzdő ágazat szempontjából. Daniel Apostol szerint a felfedezés a Fekete-tenger környéki országok azon erőfeszítését erősíti, hogy enyhítsenek az orosz földgáztól való függőségükön, ám azt is jelenti, hogy a jóval kisebbre becsült Neptun-Deep körül kialakult bizonytalanság a kitermelésben érdekelt nagy nemzetközi cégeket átcsábíthatja. Bár a felfedezés leghamarabb négy-öt év múlva hozhat eredményt, a térség geostratégiai viszonyait is megváltoztathatja – véli a szakember. (fer)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1011
szavazógép
2020-08-26: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Fekete-arany a rendelőben (Magánvállalkozás)

Dr. Balogh Attila néhány hónapja nyitotta meg szájsebészeti rendelőjét Sepsiszentgyörgyön a Csíki utcában. A fogorvosi egyetemet Marosvásárhelyen, majd a szakképesítést, illetve gyakorlatot Debrecenben és Miskolcon végző szakorvos itthon szeretné megvalósítani tervét: olyan összetett, a fogorvosi ellátástól a legbonyolultabb szájsebészeti beavatkozásig terjedő magánklinika létrehozását tűzte ki célul, amely több szakember együttműködésével a páciensek teljes körű kiszolgálását végzi, a legmesszebbmenő bizalmi légkörben. Mi több, tervei között szerepel a fogászati turizmus meghonosítása is.
2020-08-26: Pénz, piac, vállalkozás - :

Munkanélküliség Háromszéken

Csaknem ötödével, 0,71 százalékponttal növekedett július végére a háromszéki munkanélküliségi ráta, mint egy hónappal korábban, elérve a 4,53 százalékot. A munkaerő-ügynökség közleménye szerint július folyamán a megyében 882 munkanélkülit vettek nyilvántartásba, miközben 275-en munkát találtak.