Gerincbántalmakat okozhat az iskolatáska

2020. augusztus 27., csütörtök, Család

Csökkenteni kellene az iskolatáska súlyát – mondta Lazáry Áron, a Semmelweis Egyetem gerincgyógyászati tanszéki csoportjának vezetője, gerincsebész főorvos az M1 csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

  • Forrás: infostart.hu
    Forrás: infostart.hu

A szakember szerint a szülők többsége most már tudatosan vásárol olyan táskát, mely kétpántos, így szimmetrikusan terheli a törzset, esetleg van benne olyan deréktámasz, amely segít abban, hogy ergonomikusan feküdjön fel a hátra. Hozzátette: a gyermekek kevesebb mint 10 százaléka hord csak aszimmetrikus iskolatáskát, de a kétpántosnál is figyelni kell, hogy a pántok hossza egyforma legyen, azok egyformán terheljék a törzset.

A gerincsebész felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolatáska súlya az alsó tagozatosoknál sokszor meghaladja a gyermek testsúlyának húsz százalékát. Ezt véleménye szerint csökkenteni kellene, saját súlya tíz százalékánál többet senkinek sem kellene cipelnie, ami egy kisiskolásnál 2–3 kilót jelent.

Lazáry Áron a műsorban kitért egy európai szaklapban két évvel ezelőtt közölt, ezer iskolás bevonásával készített felmérésükre, mely szerint a gyermekek több mint 12 százalékának volt már több napig tartó gerincfájdalma, 7–12 éves kor közt a fiatalok 25–30 százaléka számolt be arról, hogy fájt már a dereka, háta vagy nyaka. Mint elmondta, Magyarországon a gerincgyógyászati társaság a kilencvenes évek elejére kifejlesztett egy gerincegészség-védő programot, amely a testnevelésórába beilleszthető, viszonylag egyszerűen elsajátítható öt-tíz perces gyakorlatsor. Kiemelte azt is, hogy a gerinc az egész élet során fejleszthető; ha hetente két-három alkalommal sportolunk, tornázunk, már pár hét után érezhetjük jótékony hatását. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2020-08-27: Család - :

Rossz beidegződés és rossz reklám (Nyelvművelő)

Több éve figyelem nyilvános feliratainkat, főleg környékünkön. Csernáton helységnévtábláit mindeddig hiába próbáltam jobbakra, azaz helyesírás szempontjából megfelelőekre cseréltetni, jelezve a hibákat. Hátha Gidófalva esetében eredményesebb lesz az észrevételem...
2020-08-27: Vélemény - :

Teológus kényszerszabadságon / 2. (Református hírnök)

Bancea Mátyás Dániel (1. évfolyam): Márciusban eléggé hirtelen történtek a dolgok. Egyik napról a másikra egyre többen mondták, hogy haza kell mennünk a teológiáról, végül beigazolódtak a félelmek, és pakolni kellett.