Mesélő képekEgy ékezeten bukott minden

2020. augusztus 28., péntek, Nyílttér

Egy ékezeten bukott el az egész anyanyelvi oktatás, még a kilencvenes évek elején. Egy szerencsétlen Á betűn. Mert ha a képen is látható szemléltetőeszközön a második helyről töröljük, minden rendben, talál az egyenlet, jog, szeretet, barátság honol, s mi visszatérünk szépen a termekbe, nem ücsörgünk itt egymásnak támaszkodva, semmittevésben tovább az iskolasarkon.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

S ha nem is tanulunk aznap semmit, legalább megtehetjük ezt anyanyelven.

Állandóan tiltakoztunk akkoriban. Minden előszobában indulásra előkészített transzparens, melyre felírtuk az aznapi sérelmedet, s indultunk a hasonló sértéseket elszenvedett tömeggel tiltakozni jogaidért – haszonnal, haszontalanul. Mindenik közül a legkeményebb a véres marosvásárhelyi eseményekkel szolidarizáló tüntetés- és sztrájksorozat volt. „E nyelv ma néktek végső menedéktek” – olvasom egy másik táblára gördülékeny betűkkel írt szöveget, a körülötte ülő mikós diákok csoportosan várják az újabb érkezőket március 23-án. Városszerte újabb és újabb megállapítások: „Európa szégyene leszünk”, „Magyarul akarunk élni”. Egy daruval épületek fölé emelkedő ív Vatra-, nacionalista- és szekumentes övezetet követelt. Nyolcvankilenc december huszonkettő óta ekkora tömeg nem verődött össze a képtár–tanács–prefektúra előtti térre.

Javában dúlt a helységnévtáblák harca is. A barátosi és pákéi feliratokat barna festékkel mázolják be. A kovásznait az ékezetmentesítés után leverik, majd elviszik az egészet a nyelv- és kultúrvédő különítmények. Fogtuk is a fejünket, hogy még dokumentálni sem lehet, nemhogy az esetet, de a nyomát sem. Ugyanígy járt Zabola is, pedig ékezete sem volt szegénynek.

Visszatérve a tiltakozó diákokkal körbezárt iskolára: valami, ha nem is túl vidám, de irigylésre méltó együttlét, együttérzés nosztalgiája elevenedik meg. S hogy ez semmiképpen nem lehet egy mostani képlet – gondoltam –, míg kivárjuk az iskolakezdés előtt pár perccel megszületendő határozatmódósításokat, hogy maszkkal, kesztyűvel, zsebben lázmérővel, hányan egy csoportban, mettől meddig, elszaladok a sarki papírboltba, ceruzák, radír, hegyző mellé kérek egy tasaknyi hosszú ékezetet. Sosem lehet tudni, s ha másra nem, jó lesz arra az Á betűre egy ideig.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 93
szavazógép
2020-08-27: Belföld - :

Több mint 1500 fertőzött egy nap alatt

A stratégiai kommunikációs törzs (SKT) csütörtöki jelentésében szereplő, az előző napinál csaknem 250-nel magasabb napi esetszám 26 százalékkal meghaladja az előző két hét átlagát, és ismét megkérdőjelezi azokat a hatósági reményeket, miszerint nálunk lejárt volna a járvány újabb tetőzési szakasza.
2020-08-28: Nyílttér - Puskás Attila:

Parlagfűerdő Sepsiszentgyörgyön

A parlagfű (Ambrosia artemisifolia) egyike a legveszedelmesebb allergén növényeknek. Ha évekig eltátották a szájukat képviselőink, szenátoraink, idén sikerült F. Chereches képviselő asszony javaslatára törvényt hozni a parlagfű kötelező írtásáról.