Parlagfűerdő Sepsiszentgyörgyön

2020. augusztus 28., péntek, Nyílttér

A parlagfű (Ambrosia artemisifolia) egyike a legveszedelmesebb allergén növényeknek. Ha évekig eltátották a szájukat képviselőink, szenátoraink, idén sikerült F. Chereches képviselő asszony javaslatára törvényt hozni a parlagfű kötelező írtásáról.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Bárki, akinek kisebb-nagyobb földterület van a tulajdonában, büntetést kockáztat meg, ha ezt a feladatát elhanyagolja. A magánszemélyeknek 700–5000 lejt, jogi személyeknek 5000–20 000 lejt róhatnak ki a környezetvédelmi hivatal ellenőrző szervei.

Az Észak-Amerikában őshonos növény először mindig a forgalommal kapcsolatos területeken jelenik meg, így a sepsiszentgyörgyi vasútállomással szembeni gyomtengerből sem hiányzik. Ott volt egyébként évtizedekkel ezelőtt is, innen vittem növényt és állítottam ki egy üzlet kirakatában, hogy a város lakói megismerjék...
Augusztus 11-én fényképeztem le az évtizedek óta elhanyagolt senki földjén az idei „parlagfűtermést”. Nem tisztem felderíteni a terület tulajdonosának a kilétét, de a város polgárainak egészsége érdekében irtsák ki a gyomrengeteget, még mielőtt kivirágoznának a jókora, meggyökeresedett növények!

Könnyű felismerni a parlagfüvet, akár másfél méteres, sok elágazással, amelyek csúcsán a virágbimbók füzérben állnak, s akkor kezdik szórni az allergén hatású virágport, amikor a sárga virágok kinyílnak. Levelei kétszer szárnyaltak, termős virágai a felső levelek hónaljában egyesével, kettesével ülnek. Egyébként, ahogy latin neve is jelzi (artemisifolia – ürömlevelű), hasonlít a fehér és fekete ürömhöz, de ezek a növények, a szintén szélmegporzású fűfélékkel együtt, ugyanúgy allergének, és légzőszervi tüneteket, súlyosabb esetben asztmát is okozhatnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 93
szavazógép
2020-08-28: Nyílttér - Albert Levente:

Egy ékezeten bukott minden (Mesélő képek)

Egy ékezeten bukott el az egész anyanyelvi oktatás, még a kilencvenes évek elején. Egy szerencsétlen Á betűn. Mert ha a képen is látható szemléltetőeszközön a második helyről töröljük, minden rendben, talál az egyenlet, jog, szeretet, barátság honol, s mi visszatérünk szépen a termekbe, nem ücsörgünk itt egymásnak támaszkodva, semmittevésben tovább az iskolasarkon.
2020-08-28: Sport - :

A címvédőnél játszik a Sepsi OSK (Labdarúgás, 1. Liga)

Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2. fordulójában is nagyon nehéz mérkőzésre számíthat a Sepsi OSK. A háromszéki csapat szombaton 21 órától a címvédő Kolozsvári CFR együttesével játszik a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban. A piros-fehér mezeseknek eddig még egyszer sem sikerült legyőzniük a sorozatban háromszor bajnok kincses városi alakulatot.