VidékfejlesztésÚj pályázati kiírás várható

2020. szeptember 1., kedd, Gazdakör

A vidékfejlesztési ügynökség megyei kirendeltségétől kaptuk az információt, hogy az országos ügynökség honlapján (www.afir.info) a múlt hét elején közvitára bocsátották egy újabb típusú támogatás pályázati eligazító füzetét. Az érdekeltek észrevételeiket, javaslataikat szeptember 4-ig juttathatják el a relatii.publice@afir.info e-mail-címre.

Az intézkedés címe: Támogatás az elismert minőségi sémához való csatlakozás költségeinek fedezésére. Az intézkedés a 3.1-es számot viseli. Az új intézkedés újdonságnak számít, a 2014–2020-as vidékfejlesztési terv keretében most először írják ki a pályázatot. Célja a jó minőségű mezőgazdasági termékek előállítása és piacra juttatása, a termékek hozzáadott értékének növelése, a termelők jobb beilleszkedése az élelmiszer-ellátó láncba. Mivel az uniós vagy tagállami szinten elismert termékek csoportjához való csatlakozás magasabb minőségi követelmények betartását is maga után vonja, amely pluszköltséggel jár a gazda számára, az intézkedés lényege, hogy ezt a többletkiadást a pályázóktól átvállalja.

Az elismert termékek kategóriáját uniós és hazai rendelkezések szabályozzák, ilyen elismert termékek például az uniós szinten levédett eredetű termékek, a levédett termőhelyű termékek, a garantált hagyományos specialitások, a hazai elismert fakultatív hegyvidéki termékek, az ökotermékek, eredetvédett szeszes italok. Magánszemély nem pályázhat, engedélyezett természetes személyként (PFA), egyéni vállalkozásként vagy cégként lehet próbálkozni. Pályázhatnak ezenkívül elismert termelői csoportok, mezőgazdasági szövetkezetek, a termelők szakmai egyesületei a tagok nevében, minden tag részesülvén külön-külön a támogatásból.

A támogatás értéke legtöbb 3000 euró lehet gazdaságonként, amelyet öt évig folyósítanak. A kapott támogatás a minőségi sémához való csatlakozás és elismerés költségeinek fedezésére, a minőség ellenőrzését szolgáló laborvizsgálatok költségeinek kifizetésére, az időszakos ellenőrzések költségeinek, díjának fedezésére, valamint az elismerés kibocsátásának költségeire fordítható. Továbbá a kapott támogatásból kifizethető a valamely elismert termékcsoporthoz való tartozás éves tagdíja is. Az ideiglenes pályázati eligazító füzet szerint a pályázatok elbírálásánál a pontozásos rendszert alkalmazzák, pont szerezhető annak függvényében, hogy a fentebb felsorolt minőségű és típusú termékek melyikét állítja elő, illetve melyik kategóriához csatlakozik a pályázó.

Pluszpont jár akkor, ha a pályázó termelői csoport, szövetkezet vagy egyesület tagja és a tagok felhatalmazásával igényli a támogatást. Ugyanakkor a termékek fontossági sorrendje alapján lehet pontokat szerezni, a legtöbb pont az elismert minőségi hústermelésre és a húskészítményekre jár, kevesebb pont jár a tejtermékekért, legkevesebb pont a feldolgozott zöldségért és gyümölcsért kapható. Az augusztus 4-ig az ügynökséghez eljuttatott ajánlásokat, javaslatokat értékelik, és ha azok hasznosnak bizonyulnak, beépítik a végleges pályázati eligazító füzetbe. Ennek a honlapon való megjelentetése után legtöbb két hét múlva kiírják a pályázatot. Ez azt jelenti, hogy bő hónap múlva az intézkedés pályázható lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-09-01: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Nyárutó havában Málnás községben

Munkás hónap a mindennapi ember számára augusztus is. Az az új kenyér ünnepe ebben az esztendőben az aratás végét jelentette, de a mező tele van bőséggel: még zöld a kukorica, a krumpli a földben van, a répafélék, a cékla és a konyhakerti gyökérnövények egy része az esőt várja, hasonlóképpen a sarjú is. Az elégedetlenséget váltsa fel a nyugalom – mondták a málnási gazdák, az időjárás okozta bajok régen is a mezei munka nyavalyái voltak. „Minden jóért mi az ünnepeken adunk hálát. Még frissek a Szent István-napi virágok Újfaluban, és nálunk még két ünnep lesz: Kisboldogasszony szeptember 8-án Zalánpatakon, templombúcsú Málnáson Szent Mihály tiszteletére.”
2020-09-01: Gazdakör - Bokor Gábor:

Köszönetünnep a búzaösszeöntés

Első alkalommal szervezték meg a Székely búzaösszeöntés ünnepségét a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként. A jeles eseményre Csernátonban a Haszmann Pál Múzeum kertjében került sor a koronavírus-járvány megelőzésére, terjedésének megakadályozására hozott minden előírás betartása mellett. Az összeöntés ünnepségét a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és Kovászna Megye Tanácsa szervezte. A rendezvényen a székely megyékből érkezett gazdák, világi és egyházi méltóságok vettek részt. A székely kisrégiókat képviselő búzaösszeöntők szimbolikus módon kereken harminc zsáknyi kenyérnekvalót öntöttek a közösbe.