Kampányban az EMSZVálasztási lehetőséget, tisztességes versenyt

2020. szeptember 2., szerda, Közélet

Kovászna megyében 29 településen indít önkormányzati képviselőjelölti listát az Erdélyi Magyar Szövetség – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Bálint József, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt koalíciója nyomán létrejött EMSZ megyei koordináló testületének vezetője. A 29 település mellett a megyei tanácsba is bejuttatnák képviselőiket, saját polgármesterjelöltjük van Háromszék 19 településén, ugyanakkor néhány helyen független indulókat támogatnak.

A jelöltállítás során az volt a cél, hogy választási lehetőséget teremtsenek, olyan helyeken indítanak jelölteket, ahol vagy ők, vagy a település lakói ennek szükségét érezték, illetve megfelelő embereket találtak – magyarázta Bálint József. A 16 polgármesterjelöltjük közül öten fiatalok vagy nagyon fiatalok (27 és 35 év közöttiek), legtöbben negyvenes éveikben járnak. Néhány településre külön is kitért Bálint József, Nagyborosnyón például figyelembe véve a helyi közösség elvárását, hogy egyetlen magyar polgármesterjelölt induljon a jelenlegi községgazda, Ilie Nicolae ellen, nem indítottak saját színeikben versenyzőt, így Szőcs Levente a képviselőjelölti listát vezeti majd. Bölönben viszont szükségét látják annak, hogy legyen saját jelöltjük, azért is, mert az elmúlt időszakban látták, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség eljárása nyomán több háromszéki polgármestert eltiltottak tisztsége gyakorlásától, és nem szeretnék, ha Bölön is ebbe a helyzetbe kerülne, ráadásul felmérték jelöltjük esélyeit is. Hidvégen az a Horvát Miklós a jelöltjük, aki az utolsó magyar polgármestere volt a falunak, most tehát ott is lesz választási lehetősége a magyarságnak. Bálint József hangsúlyozta: hisznek abban, hogy a tisztességes verseny a fejlődés motorja lehet, éppen ezért úgy vélik, a jelenlegi polgármesterek hitelét rontja, ha kicsinyesen, vagdalkozva viszonyulnak a versenyhez, mint például Kőröspatakon történt.

Arról is szólt, hogy fájó veszteségeik vannak, olyan települések, ahol korábban voltak jelöltjeik, de most nem lesznek, ide sorolta Sepsi­bükszádot, Maksát, Barátost, Kézdiszentléleket. Uzonban, Kökösben, Mikóújfaluban, Bodokon sem lesz jelöltjük, akárcsak Kézdialmáson, ahol nincs szervezetük sem, továbbá Zágonban és Előpatakon, ahol nem akarták rontani a magyar versenyzők esélyeit.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2020-09-02: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Nyugdíjemelés a gödörben

Szeptember elsejétől megemelték a nyugdíjakat Romániában – na nem a törvény által előírt 40, hanem csak 14 százalékkal, de ez is több annál, amit remélni lehetett. Az ország költségvetése ugyanis meglehetősen zilált, már a járvány előtt kérdéses volt, hogy miből futja a negyvenszázalékos növelésre, ami valóban példátlan ugrás lett volna. A koronavírus aztán segített a hazai döntéshozókon: a hirtelen megnőtt államháztartási hiány már megfelelő hivatkozási alap a kiadások mérsékelésére.
2020-09-02: Jegyzet - Szekeres Attila:

Zavaró zászlók

„Üdvözlet a Perkő hegyéről, Kézdiszentlélek községből, Kovászna megyéből! Íme, mit látnak szemeim! Hogyan kellene éreznem magam?! Közömbösnek, elnézőnek, megértőnek, idegesnek, dühösnek, bosszúsnak lennem?! Mégiscsak az én hazám szívében vagyok…” – írta egy középkorú bukaresti művész, egyben tudós ember közösségi oldalán, képet csatolva a perkői Szent István-kápolna melletti, a búcsús szentmisére időlegesen felállított szabadtéri színpadról, melynek első sarkainál egy-egy árbocon a címeres piros-fehér-zöld, illetve az aranysávos kék zászló lengett. Magyarán, Magyarország nem hivatalos zászlaja és a székely lobogó.