KoronavírusTesztelik az orosz védőoltást

2020. szeptember 3., csütörtök, Család

Szeptember 4-én vagy 5-én kezdődik meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni első orosz vakcina posztregisztrációs klinikai tesztelése – idézte a Rosszija 24 hírtelevízió augusztus 26-án Alekszandr Gincburgot, az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járvány­ügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet igazgatóját.

Kirill Dmitrijev, a koro­naví­rus elleni orosz oltóanyag ki­dolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Be­fektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója korábban hamarabbi időpontra ígérte a Szputnyik V elnevezésű oltóanyag esetében a tesztelés harmadik szakaszának beindítását. A vakcinát augusztus 11-én jegyezték be feltételesen Oroszországban.

Gincburg akadémikus tájékoztatása szerint a kipróbálásnak ez a szakasza kilenc-tíz hónapig is eltart, de a vakcina jóval hamarabb, szeptember 15–20. között polgári forgalomba kerül már, párhuzamosan az önkénteseken való kipróbálással. A Gamaleja Intézetnek az orosz egészségügyi minisztérium által jóváhagyott, Moszkva több állami kórháza által elvégzendő tesztelésébe 40 ezer 18 évesnél idősebb önkéntest vonnak be.

Tatyja Golikova miniszterelnök-helyettes beszámolója szerint a második, a novoszibirszki Vektor Központ által fejlesztett, peptid antigén alapú, EpiVacCorona elnevezésű vakcina klinikai tesztelése – ez az orosz szóhasználatban a Szputnyik V esetében az első és a második fázist jelentette – szeptember végére fejeződik be. A szer bejegyzését októberre, gyártásának beindítását pedig novemberre tervezik. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4346
szavazógép
2020-09-03: Család - :

A sötét trombitagomba 1.

Latin neve: Craterellus conucopioides. Sajátságosan kellemes ízű, sokféleképpen felhasználható, jól tartósítható. Sokan nem ismerik, esetleg fekete volta miatt idegenkednek tőle és kerülik, vagy csupán nem ismerik különféle felhasználási módjait. Pedig a nehezen összetéveszthető gombák közé tartozik, leginkább az ugyancsak ehető szürke rókagombára hasonlít, annak azonban redői vannak, a trombitagomba viszont sima.
2020-09-03: Család - :

Gyermekeink