A sötét trombitagomba 1.

2020. szeptember 3., csütörtök, Család

Latin neve: Craterellus conucopioides. Sajátságosan kellemes ízű, sokféleképpen felhasználható, jól tartósítható. Sokan nem ismerik, esetleg fekete volta miatt idegenkednek tőle és kerülik, vagy csupán nem ismerik különféle felhasználási módjait. Pedig a nehezen összetéveszthető gombák közé tartozik, leginkább az ugyancsak ehető szürke rókagombára hasonlít, annak azonban redői vannak, a trombitagomba viszont sima.

Termőteste tölcsér- vagy trombitaformájú, végig üreges, szürkésbarna, feketés színű. Termőrétege kívül található; sima, majd gyengén ráncos, szürke színű. Ehető, szárítva kiváló fűszergomba.

Jellegzetes a csoportos és tömeges megjelenés. A termőtestek a bázisoknál összeérve 3–15 darabos csoportokat alkotnak. A csoportok a körülményektől függően helyezkednek el egymáshoz közel vagy ritkásabban. Egy-egy fa körül néhány négyzetméteren 20–50 csoport is lehet, ami miatt a gomba gyorsan, könnyen gyűjthető. A gyűjtési területen „rendszert tartva” haladjunk, ne járjunk összevissza. A leszedett gombát kosárba, szellőzést biztosítva helyezzük el. Különösen a nedves gomba viseli el nehezen az összenyomódást. A befülledéstől úgyszintén óvni kell a zsákmányt. A hazavitt gombát nyomban terítsük szét szellős helyen, és minél előbb dolgozzuk fel. Az össze nem tört gomba, ha nem nedves, egynapi tárolást jól elvisel.

A szétterített gombáról egyenként vágjuk le a földes, szennyezett, rovarrágott részeket, majd megfelelő szeletekre hosszirányban tépjük szét. Friss felhasználásra keskenyebb, 4–5 mm-es szeleteket, szárításra nagyobbakat készítsünk elő. Akár frissen fogyasztjuk, akár konzerváljuk, gyorsan, gondosan, szükség esetén több léből is mossuk meg, majd csepegtessük le. Vigyázzunk: a sötét színe miatt fadarab, levélmaradvány, föld, meztelen csiga stb. tapadhat rá észrevétlenül! Gyorsan, jól szárad.

A sötét trombitagomba jól felhasználható levesekhez, mártásokhoz, hús- és halételek töltelékéhez.

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2356
szavazógép
2020-09-03: Család - :

Oktatást segítő levéltári felület

Levéltári iratok, köztük hang- és képanyagok hozzáférését teszi lehetővé diákok, pedagógusok és felsőoktatási tanárok számára az Oktató Lapok elnevezésű applikáció, amelyet augusztus 26-án mutattak be Budapesten.
2020-09-03: Család - :

Tesztelik az orosz védőoltást (Koronavírus)

Szeptember 4-én vagy 5-én kezdődik meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni első orosz vakcina posztregisztrációs klinikai tesztelése – idézte a Rosszija 24 hírtelevízió augusztus 26-án Alekszandr Gincburgot, az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járvány­ügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet igazgatóját.