Novicsokkal mérgezték meg Navalnijt

2020. szeptember 3., csütörtök, Világfigyelő

A novicsok elnevezésű harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij szervezetében, a német hadsereg (Bundeswehr) egy különleges laboratóriumában végzett vizsgálat eredménye alapján nem fér kétség ahhoz, hogy az orosz ellenzék vezérét megmérgezték – közölte tegnap a német szövetségi kormány.

„Döbbenetes fejlemény, hogy Alekszej Navalnij Oroszországban egy harci idegméreggel elkövetett támadás áldozata lett” – áll a közleményben, amely szerint a német szövetségi kormány a lehető legélesebben elítéli ezt a támadást. Nyomatékosan felszólítják az orosz kormányt, hogy adjon magyarázatot a történtekre – tették hozzá.

A kormány a külügyminisztérium révén tájékoztatja Németország európai uniós és NATO-partnereit a Berlinben ápolt orosz politikus toxikológiai vizsgálati eredményeiről, és tárgyalásokat kezd a „megfelelő közös reakcióról” – közölték, hozzátéve, hogy a külügyminisztérium Oroszország berlini nagykövetét is tájékoztatja a Bundeswehr laboratóriumában elvégzett vizsgálatok eredményeiről. A közlemény szerint a Bundeswehr specialistáinak vizsgálati eredményeiről tájékoztatják Alekszej Navalnij feleségét és kezelőorvosait, valamint a szövetségi parlament (Bundestag) frakcióit is, és felveszik a kapcsolatot a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel (OPCW), amelynek tiltólistáján szerepel a novicsok.

Angela Merkel külön sajtónyilatkozatban is bejelentette, hogy a Bundeswehr szakértőinek megállapításai alapján Alekszij Navalnij minden kétséget kizáróan mérgezéses támadás áldozatául esett a hazájában. „Az orosz ellenzék vezető alakját el akarták hallgattatni” – húzta alá a német kancellár. „A gyilkossági kísérlet körül nagyon súlyos kérdések vannak, amelyekre csak az orosz kormány tud választ adni, és meg is kell adnia ezeket a válaszokat” – mondta Angela Merkel.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanították, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt tagadták. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében. Kezelését a Charité egyetemi klinikán kezdték meg. Orvosai megállapították, hogy az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek működését gátló anyagot juttathattak a szervezetébe. Legutóbb – augusztus 28-án – azt közölték, hogy tünetei enyhülnek és nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és még mindig intenzív osztályon ápolják, mesterséges kómában tartják, és nem tudják kizárni, hogy súlyos mérgezése maradandó hatásokkal jár.

A nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény végrehajtó szerveként a vegyi fegyverek végleges és ellenőrizhető felszámolását célzó törekvéseket összefogó OPCW 2019 novemberében vette fel az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett novicsokot a tiltólistájára. A döntés előzménye Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal megmérgezése novicsokkal. London az orosz hatóságokat vádolta a mérgezéssel. Moszkva visszautasította, hogy köze lenne a történtekhez. A volt hírszerző és lánya túlélte a 2018-as mérgezést.

Oroszország nem kapott új információt Németországtól Alekszej Navalnij ügyében – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ hírügynökségnek a német kormány bejelentése után. Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Oroszország továbbra is választ vár a német rendvédelmi szervektől az orosz főügyészségnek a Navalnij-üggyel kapcsolatos információigénylésére. Az Interfax hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó, jól értesült informátorra hivatkozva azt írta: az orosz főügyészség egyebek között arról kért felvilágosítást, hogy miféle és milyen dózisokban adagolt gyógyszerekkel kezelik Navalnijt, és hogy javult-e az állapota. Az orosz fél arra is választ vár, hogy milyen kezelést kapott a politikus akkor, amikor Omszkból a berlini Charité klinikára szállították.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a német állítást bizonyítékokkal kell alátámasztani, és utalt rá, hogy a brit hatóságok ezt a 2018-as Szkripal-üggyel kapcsolatban nem tették meg. Egyben kifejezte Moszkva készségét az igazság feltárására.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-09-03: Belföld - :

Könnyebb az ingázóknak

Könnyített körülmények között ingázhatnak ezentúl a román–magyar határ mentén élők, amennyiben rendelkeznek ingázói okirattal.
2020-09-03: Világfigyelő - :

Nobel-díjasok Biden mellett

Nyolcvanegy Nobel-díjas biztosította támogatásáról Joe Bident, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjét tegnap egy nyílt levélben, arra hivatkozva, hogy a volt alelnök „hajlandó meghallgatni a szakértőket”, és korábban „mély megbecsülését fejezte ki a tudományos megoldások iránt a betegségekkel szemben”.