Mi, hol, mikor?

2020. szeptember 4., péntek, Mi, hol, mikor?

Szoboravató ünnepség Esztelneken
Esztelneken szeptember 6-án, vasárnap Nagy Mózes-szobrot avatnak. Az ünnepség részletes programja: 10.30-tól szentmise a ferences templomban; 11.30-tól a szoboravató ünnepség kezdete és a jelenlevők köszöntése a ferences templommal szemben található régi óvoda előtti téren: a Kájoni Consort régizene-együttes műsorának első része; Nagy B. Tamás költő-tanár és Rancz-Gyárfás Hanna diák szavalatai után Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke mond ünnepi beszédet, majd leleplezik a szobrot.

A szobor megáldása után köszönetet mond Varga Attila, az Esztelnekért Egyesület elnöke; Rancz-Gyárfás Hanna diák szavalata után a Kájoni Consort régizene-együttes műsorának második részével zárul a szoboravató ünnepség.

Floating Cinema & Theater
Gróf Jankovich-Bésán Elemér, az árkosi Szentkereszty-kastély tulajdonosa és Anna Maria Popa, az Andrei Mureșanu Színház igazgatója kezdeményezésében ma rajtol Floating Cinema & Theater néven egy új és merész kulturális projekt: a vízi mozi és színházi estek. A rendezvénysorozat célja: az árkosi Szentkereszty-kastélyt újra bevonni Sepsiszentgyörgy és a vidék kulturális körforgásába. Az árkosi kastély taván tíz kétszemélyes csónakot helyeznek el. A balesetek elkerülése miatt a csónakokban legtöbb két személy lehet. A hét éven aluli gyermekek a tó partján elhelyezett székekről követhetik az előadást. Kiskorúak csak felnőtt felügyelete mellett ülhetnek a csónakokba, és kötelezően mentőmellényt kell viselniük. A tó partján kialakítanak egy 30 személyes nézőteret. A tó közepén található szigeten lesz a színpad, amelyen a négy hétvége alatt a programban szereplő elő­adásokat játsszák. Az elő­adások és a filmvetítések idején a kastélypark nem látogatható, ezért kérik az érdeklődőket, hogy a rendezvények előtt egy órával érkezzenek, ha szeretnék megtekinteni a parkot. A park­látogatás az előadások után is lehetséges lesz.
A rendezvénysorozat e heti programja: ma 17 órától (esőnap: szombat, 11 óra) a Cimborák Bábszínház A buták versenye című előadása; vasárnap 21 órától (esőnap: szeptember 7., hétfő, 21 óra) a Művész mozi szervezésében a Babyteeth című ausztrál vígjátékot, a 2019-es TIFF közönségdíjas filmjét vetítik. A jövő héten: szeptember 11-én, pénteken 21 órától (esőnap: szombat) az M Studio Pyro című előadása látható; szeptember 13-án, vasárnap 21 órától (esőnap: szeptember 14., hétfő) a Művész mozi szervezésében a Portré a lángoló fiatal lányról (2019) filmet nézhetik meg az érdeklődők.
A programokra járatok közlekednek Sepsiszentgyörgy és Árkos között, ezek a sepsiszentgyörgyi buszpályaudvarról 10 és 16 órakor indulnak, visszaút 20.50-kor (egy utazás ára 5 lej). A jegyértékesítés online történik a kulturális intézmények jegyértékesítő rendszerein keresztül.

Double Rise-turné
Az idén ötödik születésnapjára készülő Double Rise Fesztivál 2020-ban, a magyar összetartozás kiemelt évében több szempontból is rendhagyó módon ünnepel szeptember 3–5. között. A koncertsorozat fellépői közt találhatjuk a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyen győztes Tokos zenekart, valamint barátaikat, az örökös aranysarkantyús táncost, Berecz Istvánt, a Muzsikás együttes szólistáját, Kacsó Hanga Borbálát, valamint a Kárpát-medencei színházi élet egyik legmeghatározóbb tehetségét, ifj. Vidnyánszky Attilát. A turné Trianonra emlékező népzenei-néptáncos-verses előadását a Koszika & The HotShots, illetve No Sugar zenekarok koncertjei követik. A Double Rise on Tour idei missziója, hogy a kialakult járványhelyzetben a magyar kulturális élet, illetve a Trianonra emlékező programok hiányát valamelyest pótolja. A sorozat szeptember 3-án Torockón, a fesztivál eredeti helyszínén debütált. Ezt követően ma 18 órakor Csíkszeredában, záróakkordként szeptember 5-én 18 órától Sepsiszentgyörgyön állomásozik a turné. Az esemény ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött.

Kiállítás
KETTŐS KIÁLLÍTÁS SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban ma 18 órától megnyitják Bencsik János és Mattis-Teutsch Waldemar képzőművészek kiállítását. A megnyitót az épület mögötti udvaron tartják. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti. Bencsik János kiállítását Dimény András grafikus, Mattis-Teutsch Waldemarét Ziegler Ágnes művészettörténész nyitja meg.
MIKÓ 160 ISKOLATÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS. A kiállítás szeptember 7-től újra látogatható hétköznapokon 10–16 óráig, előzetes bejelentkezés esetén 16–18 óráig is a Keresztes-házban (Gróf Mikó Imre utca 9. szám).

Zene
BEMUTATKOZIK A FILLHARMONI. A sepsiszentgyörgyi KultúrParkban a szeptemberre tervezett koncertek sorát ma 18 órától a FillHarMoni zenekar indítja. Az akusztikus projekt először lép közönség elé. A zenekar alapítói, Opra Mónika szólista és Kertész János billentyűs a zenekar többi tagjával: Kertész Hubával (akusztikus gitár), Tóth-Györgybíró Aporral (cselló) és Ráduly Zsófiával (hegedű) változatos repertoárt hoztak létre. A koncertre az ülőhelyek száma korlátozott. Jegyár: 5 és 10 lej, kaphatók elővételben a városi kulturális szervezőirodában, illetve az esemény előtt egy órával a helyszínen.
THE CRAZY PLUMBERS. A kovásznai művelődési ház szabadtéri színpadán ma 19 órától lép fel a 2012-ben Kézdivásárhelyen alakult The Crazy Plumbers rockabilly/psychobilly zenekar a Voces női kar néhány tagjának kíséretében. Előzenekarként a Siction hallható.
NÉPDALÉNEKLÉS. Vasárnap 11 órakor az angyalosi református templom udvarán a Fölszállott a páva vetélkedő 2018-as győztese, a vargyasi származású Borbáth Szilveszter népdalénekes hallható.

Mozi
ESŐNAP. Sepsiszentgyörgyön az ’56-os emlékparkban a Seveled című magyar játékfilm vetítését az esős idő miatt ma 20.30-tól tartják meg. Jegyet 10 és 5 lejes áron a Művész mozi jegypénztárában lehet váltani.

Hitvilág
VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban minden elsőpénteken virrasztást tartanak. Ma 22 órától kezdődik a virrasztás, amelyet a Mária Rádió élő adásban közvetít.
PÜSPÖKI PRIMICIA. Dr. Kerekes László püspök atya ünnepélyes szentmisét mutat be vasárnap 10 és 12 órától Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb-templomban.
BÚCSÚ. Imecsfalván a katolikus templomban szeptember 5-én, szombaton, Kisboldog­asszony napján 11 órakor kezdődik az ünnepi búcsús szentmise. Szónoka Karácson Tibor, az erdélyi Mária Rádió műsor­igazgatója.

Röviden

ZÁRVA AZ USZODA. A Sepsi ReKreatív R.t. felhívja az oktatásra, edzésre járók figyelmét, hogy az esőzések okozta technikai problémák miatt az uszoda zárva tart.

LOMTALANÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön év végéig tart az ingyenes lomtalanítási kampány. A fölöslegessé vált tárgyak, használati eszközök elszállításáról előzetesen a 0267 310 123-as telefonszámon lehet egyeztetni. A Tega Rt. vidéken is összegyűjti a lomokat, ma Baróton és Felsőrákoson, hétfőn Bibarcfalván és Bodoson.
ÁRAMSZÜNET. Kézdivásárhelyen szeptember 7-én 8.30–14 óráig az Állomás utcában a ­villanyrendőr és a vasút közötti szakaszon; Mak­sán, Eresztevényben és Sepsibesenyőn szeptember 8-án 9–15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
FOGADÓÓRA. A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete közli, hogy hétfőn, szerdán és pénteken 10–12 óráig kereshetik fel az irodát azok, akik a 2020/130-as törvény alapján kárpótlást igényelnek.
KÉZIMUNKAKÖR. Szeptember 7-én, hétfőn 16 órától a Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakör az újraindítás kapcsán megbe­szélésre várja a tagokat a sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékparkba.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától naponta 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Catena (telefon: 0267 318 355; éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (telefon: 0267 313 513); Kézdivásárhelyen hétvégén a Gábor Áron utcai Rich­ter Gedeon (telefon: 0267 362 280), hétfőtől a 22-es udvartéri Dona (telefon: 0372 407 089); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 310 110); Baróton szombaton 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben (telefon: 0267 708 431) szombaton és vasárnap 9–12 óráig; a Lázár Mihály utca és a Grigore Bălan út kereszteződésénél levő Fazakas Dental Clinic rendelőben (telefon: 0744 857 743) szombaton és vasárnap 14–19 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1039
szavazógép
2020-09-03: Közélet - :

Eltűnt kislányt keresnek

Eltűnt egy 14 éves kislány Sepsikőröspatakról.
2020-09-04: Közélet - Fekete Réka:

Két váltásra és online oktatásra készülnek (Plugor Sándor Művészeti Líceum)

Nem könnyű megszervezni az oktatást olyan iskolában, ahol az általános műveltségi tárgyak mellett egyéni és kiscsoportos művészeti tevékenység is zajlik, diákkórus és zenekar működik, az átlagnál több a bentlakó, ráadásul jelenleg az egyik épület felújítási munkálatait készítik elő. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban sok még a tennivaló, de a tanévkezdési forgatókönyv elkészült, mindenki végzi a rábízott feladatot.