EsztelnekNagy Mózes-szobrot avattak a szülőfaluban

2020. szeptember 7., hétfő, Közélet

Esztelneken a ferences templommal szemben található, a régi óvoda épülete előtti kis téren Nagy Mózes-szobrot avattak tegnap. A szoboravatást megelőzően Urbán Erik testvér, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke ünnepi szentmisét celebrált a ferences templomban.

  • A szobrot Urbán Erik ferences testvér áldotta meg. A szerző felvétele
    A szobrot Urbán Erik ferences testvér áldotta meg. A szerző felvétele

A szobor­avató ünnepséget eredetileg tavalyra tervezték, de formai és egyéb okok miatt elmaradt, idén pedig, amikor a szülőfalu is méltón akart bekapcsolódni a kantai Nagy Mózes Elméleti Líceum ünnepségsorozatába, a világjárvány szólt közbe. A tegnapi ünnepségen a szobor mellett díszőrséget állt Pál Olivér hagyományőrző huszár hadnagy és a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület három huszára.

Fülöp István, a Nagy Mózes-iskola igazgatója Reményik Sándor gondolataival köszöntötte az ünneplő közönséget, akik a község polgármesteri hivatala, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ meghívására gyűltek össze, hogy az esztelneki születésű Nagy Mózes tiszteletére állított szobrot ünnepélyes keretek között felavassák, átadják a helyi közösségnek a templom és iskola közötti téren. Ugyanakkor köszönetet mondott Tódor Előd képzőművésznek, a szobor alkotójának, valamint a kézdiszentléleki Bartalis kőfaragó családnak, a talapzat készítőinek. „A helyi közösség mindeddig adós maradt nagy szülöttje emléke előtt, de most a szoborállítással az adósságot igyekeznek törleszteni. Nagy Mózes plébános hazatért” – mondta az iskolaigazgató.

Ezt követően a baróti Kájoni Consort régizene-együttes időutazásra hívta a megjelenteket a reneszánsz és a barokk korába, majd Nagy-Babos Tamás magyartanár, költő erre az alkalomra írt saját versét adta elő.

Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke beszédében azoknak mondott köszönetet, akiknek köszönhető a rendezett falukép, a szemközt felújított iskola, a mögötte levő óvodaépület, a felújított ferences kolostor és a felállított Nagy Mózes-szobor. A megyei önkormányzat elnöke külön köszöntötte Varga Attilát, a szoborállító Esztelnekért Egyesület elnökét, polgármesterjelöltet, aki nem csak azért szorgoskodott, hogy Esztelnek önálló község legyen, hanem az elmúlt tizenöt évben afféle jó szellemként kijárta mindig a támogatásokat, és egyetlen pillanatig sem engedte ki látómezejéből Esztelnek és Kurtapatak ügyét. „Legyünk képesek Nagy Mózes 340 éves tanításait továbbvinni, és közben alkalmazkodni a mai kor kihívásaihoz. Esztelnek jó példája az élni akarásnak. A falu sok jó szakembert, tanárt, papot, katonát, magyar édesanyát és édesapát adott a nemzetnek. Vigyázzanak Esztelnek és Kurtapatak hírnevére, nyugalmára, emberi kapcsolataira, a járt utat a járatlanért el ne hagyják” – mondotta a megyei önkormányzat elnöke.

A Tódor Előd által készített mellszobrot Tamás Sándor és Varga Attila leplezte le, Urbán Erik ferences testvér áldotta meg, majd koszorúzás következett. Ezután Varga Attila egyesületi elnök mondott köszönetet mindazoknak, akik hozzájárultak a szoborállításhoz. „Nagy Mózes szellemisége maradjon meg ebben a községben” – kívánta Varga Attila, majd Rancz-Gyárfás Hanna, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum tanulója Reményik Sándor Kövek zsoltára című versét adta elő. A szoboravató ünnepség a Kájoni Consort régizene-együttes műsorának második részével zárult.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2020-09-07: Élő múlt - Váry O. Péter:

Időutazás: a Bodok Szálló fél évszázada 7.

Továbbra is: felújítás
A Bodok Szálló hosszú, kacskaringókkal teli története ezzel még nem ért véget. Az elképzelés továbbra is az épület rehabilitációja: „A jövőben következik a Bodok Szálló, valamint a nemzeti bank volt székhelyének felújítása” (önkormányzati reklám; Háromszék, 2014. november 21.), ebből abban az évben a hotel parkolójának leaszfaltozása, a fizetéses parkolói rendszerbe iktatása valósult meg.
2020-09-07: Közélet - Hecser László:

Barót zöld iskolakezdésre készül

Erdővidéken különösebb koronavírus-gócpont nem volt, de a járvány­ügyi előírásokat úgy is maradéktalanul be kell tartani. A Gaál Mózes Általános Iskola és a Baróti Szabó Dávid Középiskola vezetősége arra készül, hogy a lehető leghagyományosabb tanévet indítsa el.