Tanévkezdés: sárga zónák Háromszéken is

2020. szeptember 7., hétfő, Belföld

Megyénk két városában és tíz községében sárga forgatókönyv szerint kell kezdeni a tanévet szeptember 14-én, azaz ezeken a településeken csak az elemi és a végzős osztályok (a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek) járhatnak iskolába, a többi diák vegyes oktatásban részesül, azaz egy vagy két hétig ott lehet az órákon, a következő időszakban pedig otthonról, online üzemmódban tanulhat. Háromszéken Kézdivásárhely és néhány környező falu – Torja, Kézdiszentkereszt, Lemhény és Gelence – , Alsó-Háromszékről Mikóújfalu, Gidófalva, Maksa, Kökös és Dobolló, valamint Bodzaforduló és Szitabodza érintett. Ebből a 12 közigazgatási egységből 11-ben 1 és 2 ezrelék között mozog a fertőzöttség, Torján ellenben magasabb, 2,58 ezrelékes.

  • Iochom István felvétele
    Iochom István felvétele

Az egészségügyi minisztérium hétfőn tette közzé az utóbbi két hétben településenként regisztrált koronavírus-fertőzési rátát, ettől függ ugyanis, hogy jövő héten hol kezdhetik hagyományos, online vagy vegyes rendszerben az oktatást. Ez attól függ, hogy az ezer lakosra eső fertőzöttek száma mekkora az adott településen: ha 1 alatt marad, akkor zöld (hagyományos), ha 1 és 3 között van, akkor sárga (vegyes), 3 fölött pedig piros forgatókönyv lép életbe, amikor az iskolák zárva maradnak, és a teljes tanítás a világhálón folyik. A helyi fertőzöttségi mutatót a tanintézményekkel is közlik, ennek alapján minden iskola eldöntheti – elvileg szabadon –, hogy miképpen nyit, és ezt szeptember 10-ig a szülőkkel is közölniük kell. Az óvodák számára ugyanez a határidő.

Az ország több mint 3100 településének túlnyomó többségében egyébként a zölddel jelölt forgatókönyvet lehet alkalmazni, vagyis megnyithatnak az iskolák – van azonban 43 olyan település is, ahol az oktatás minden osztály számára az interneten indul. 410 településen 1 és 3 ezrelék között mozog a lakosság fertőzöttsége. Ebbe a kategóriába tartozik Bukarest és több nagyváros is (az erdélyiek közül Brassó, Gyulafehérvár és Máramarossziget), ahol nem fogadhatnak minden diákot az órákon, egy részüknek online oktatást kell szervezniük. A jelentős számú magyar lakossággal rendelkező városok közül Marosvásárhely, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós a zöld, míg Nagyvárad, Csíkszereda és Kézdivásárhely a sárga zónához tartozik. A Transindex portál összesítése szerint Maros megyében található az egyetlen település, ahol 3-nál több beteg jut ezer lakosra: Mezőmadarason 6,75 ezrelékes a fertőzöttség, ezért ott piros forgatókönyv szerint kell készülni a tanévkezdésre. Sárga forgatókönyv szerint indulnak Bonyhán, Balavásáron, Koronkán, Dózsa György faluban, Küküllőszéplakon és Mezőtóháton. Hargita megyében Csíkszeredán kívül Csíkszentmihály, Csíkcsicsó, Csíkrákos és Gyergyószárhegy diáksága részesül vegyes oktatásban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2020-09-07: Belföld - :

Kevés teszt, kevesebb új eset

Mindössze 7247 teszt elvégzése után 883 új koronavírus-fertőzést és 33 ezzel kapcsolatba hozható elhalálozást jelentett szeptember 7-én a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Ezzel a járvány kezdete óta 95 897-re nőtt a Romániában regisztrált fertőzések száma, az elhalálozottaké pedig 3926-ra.
2020-09-08: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Szabadtéri vetítések
Sepsiszentgyörgyön a KultúrParkban a szabadtéri filmvetítések programja: ma 20.30-tól (esőnap: szerda) az Amanda című 2018-as francia filmet vetítik (román felirat); szeptember 10-én, csütörtökön 20.30-tól (esőnap: péntek) a Békeidő című 2020-as magyar filmet nézhetik meg az érdeklődők. Jegyet 10 és 5 lejes áron a Művész mozi jegypénztárában lehet váltani. A pénztár programja: hétfőn, szerdán és pénteken 12–20, kedden, csütörtökön és esőnapon 13–21 óráig.