VidékfejlesztésKevés pályázatot tettek le a fiatal gazdák

2020. szeptember 8., kedd, Gazdakör

A múlt hét végén a megyei vidékfejlesztési hivatalnál érdeklődtünk a fiatal gazdák megtelepedésének támogatásáról, a letett pályázatok számáról, illetve a még pályázható, megmaradt pénzekről.

Amint már beszámoltunk, a gazdaság SO-euró értékének függvényében a hazai fiatal gazdák 40, illetve 50 ezer eurós támogatását 23 millió eurós kerettel július 15-én indították el. A Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség (AFIR) számítógépes rendszere másfélszeres arányban, vagyis 34,5 millió euró értékben enged pályázatokat feltölteni. Amikor ezt az összeget lefedik pályázatokkal, a rendszer leáll és nem engedi további pályázatok feltöltését.

A vidékfejlesztési szakemberek véleménye szerint az első hónapban nagyon nehéz volt elérni a pályázat letevéséhez augusztus 15-ig szükséges 90 pontot, ebben a szakaszban csak az egyetemet végzettek számíthattak sikerre.

Az intézkedésnél a pályázó saját magát pontozza, a számítógépes rendszer felismeri a pályázó által megállapított pontszámot, és csak akkor engedi a pályázat feltöltését, ha annak pontértéke magasabb vagy legalább egyenlő az illető hónapban (időszakban) érvényes minimálisan megkövetelt pontszámmal. Természetesen, a pályázatba beírt pontszámot a vidékfejlesztési szakemberek alaposan ellenőrzik az elbírálásnál.

Az első időszakban – augusztus 15-ig – a megkövetelt magas pontszám miatt mindössze 38 pályázatot töltöttek fel a számítógépes rendszerbe az országból. A kiírás szerint augusztus 16-tól esett a minimálisan kötelező pontszám, így az augusztus 16. és szeptember 15. közötti időszakban a legalább 85 pontos pályázatokat lehet feltölteni a számítógépes rendszerbe. Az új időszak első napjaiban kissé megugrott a letett pályázatok száma, de a vidékfejlesztési szakemberek többre számítottak. A múlt hét folyamán nagyon lelassult az ütem, naponta egy vagy egyetlen pályázatot sem töltöttek fel. A hét végéig mindössze 109 pályázat érkezett 4,5 millió euró értékben, így a pályázható összeg egynegyede sincs lefedve. A kiírásban szereplő 23 millió euró gyakorlatilag 530–550 fiatal támogatásának kifizetésére lenne elegendő.

A letevéshez szükséges kötelező pontszám a szeptember 16. és október 15. közötti időszakban jelentősen csökken, mindössze 25 pont lesz. Addig még gyakorlatilag nyolc nap van, a mostani letevési ütemet figyelembe véve  igen valószínű, hogy elég nagy összeg megmarad a 25 pontos pályázatok kifizetésére. Remélhetőleg több megyebeli fiatal gazda bátorságot vesz és nekiáll pályázatot készíteni, illetve készíttetni. Háromszéken a megyéből eddig mindössze egy fiatal erdővidéki agrármérnök tett le pályázatot, 85 ponttal.

A pályázatok kiválogatásánál a növénytermesztésben 30 pontot kap, aki szántóföldön vagy üvegházban zöldséget termeszt. Az állattenyésztésben 30 pont jár a szarvasmarha-tenyésztésre, a méhészetre és a juh-, illetve kecsketartásra. 15 pont jár annak a fiatal gazdának, aki három gazdaságot vesz át teljesen, két gazdaság átvételével 10 pontot lehet szerezni, 5 pontot kap, aki csak egy gazdaságot vesz át. A gazdaságát átadó mezőgazdász már nem szerepelhet a kifizetési ügynökségnél területalapú kéréssel és területekkel, illetve az állat­egészségügyi farmnyilvántartóban sem állatokkal, sem pedig a helyi gazdalajstromban.

A magasabb iskolai végzettségű pályázóknak több pont jár, a mezőgazdasági egyetemet végzett 35 pontot kap, a szakmai líceumot vagy posztlíceumot végzett 25-öt (itt a líceum lehet mezőgazdasági, élelmiszeripari, környezetvédelmi, erdészeti vagy akár mezőgépészi), aki pedig csak szakmai képzésen való részvételt igazoló papírt tud felmutatni a pályázat leadásakor, az 10 pontot kap.

Külön pont jár annak függvényében, hogy azt a községet, ahol a gazdaság (a mezőgazdasági terület, illetve az állat­állomány) található, milyen termőképességű csoportba sorolták be. A mezőgazdasági beruházásokat kifizető ügynökség honlapján (www.afir.info) megtalálható az a táblázat, amely tartalmazza az összes község besorolását, a fontosabb növénykultúrák SO-értékét, valamint az állattartó farmok tartási mód szerinti beosztását (egész évben istállózott vagy a nyári időszakban legeltetett tartási mód). A magas termőképességű besorolásra 15 pont jár, a közepes termőkességű községek esetén pedig 5.

Pluszpont jár abban az esetben is, ha a pályázó fiatal helyi, őshonosnak számító növényfajtákat, állatfajokat, illetve -fajtákat tart, itt még legtöbb 5 pont szerezhető. A fentebb bemutatott pontszerzési lehetőségeket alapul véve, a pályázni óhajtó fiatalnak nagyon könnyű a szeptember 16-tól érvényes minimális 25 pontot összegyűjteni és pályázatot letenni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1011
szavazógép
2020-09-08: Gazdakör - Bokor Gábor:

Soha ne mondd, hogy soha

Megint azok járnak jól, akiknek amúgy is van mit aprítaniuk a tejbe. A nagyoknak van bevételük, legtöbb esetben van anyagi tartalékuk is. Ha nincs pénz a bankban, eladnak egy terepjárót a sok közül, és rögtön kerül pénz a napi kiadások fedezésére – mondogatják a kisebb gazdák a koronavírus-járvány okozta károk enyhítését célzó, szarvasmarha-tenyésztőket érintő kormányintézkedések kapcsán.
2020-09-08: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázási feltételek

Tájékoztatásul röviden bemutatjuk a fiatal gazdák megtelepedésének támogatását célzó pályázatok fontosabb feltételeit, a pontszerzési lehetőségeket.