Pályázási feltételek

2020. szeptember 8., kedd, Gazdakör

Tájékoztatásul röviden bemutatjuk a fiatal gazdák megtelepedésének támogatását célzó pályázatok fontosabb feltételeit, a pontszerzési lehetőségeket.

A pályázatoknál alapfeltétel a pályázó fiatal gazdaságának minimális 12 ezer eurós SO-értéke. Az intézkedésre pályázhatnak a pályázat letevésének pillanatában 41. életévüket be nem töltött fiatalok.

Fizikai személyként nem lehet pályázni, engedélyes magánszemély (PFA), egyéni vagy családi vállalkozás, esetleg cég formájában kell bejegyeztetni a gazdálkodási formát az APIA-nál, illetve az állattartók esetében az állategészségügyi hatóságnál. A mezőgazdasági vállalkozás cégbírósági bejegyzése nem lehet régebbi, mint két év. A kifizetési ügynökségnél (APIA) a fizikai személyként letett területalapú támogatási kérést át kell íratni az új gazdálkodási formára, a gazdaságban levő állatokat ugyanígy át kell íratni az új vállalkozásra.

A fiatal gazda pályázat útján 40, illetve 50 ezer euró támogatást kaphat a gazdaság SO-értékétől függően, két részletben: sikeres pályázat esetén a szerződés megkötése után rögtön a teljes összeg 75 százalékát, a második részletet pedig legtöbb három év után.

Ennél az intézkedésnél a legfontosabb feltétel a termékeladási követelmény. A pályázó fiatal gazdának vállalnia kell, hogy az első részlet 20 százalékának megfelelő termékértékesítést valósít meg legtöbb három év alatt, valamint vállalnia kell az üzleti tervben leírt gazdaságkorszerűsítések megvalósítását. A minimálisan 20 százalékos termékértékesítés a támogatás függvényében hat-hétezer eurós termékeladást jelent. A pályázatok kiválogatásánál az ágazat fontosságát figyelembe véve adnak pontokat, a pontozási rendszer tanulmányozható a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség hivatalos honlapján (www.afir.info).

Újból hangsúlyozzuk: a pontszerzési lehetőségeket alapul véve, a pályázni óhajtó fiatalok viszonylag könnyen nyerhetnek vissza nem térítendő támogatást, hiszen szeptember 16-tól már csak minimálisan 25 pontot kell elérni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-09-08: Gazdakör - Incze Péter:

Kevés pályázatot tettek le a fiatal gazdák (Vidékfejlesztés)

A múlt hét végén a megyei vidékfejlesztési hivatalnál érdeklődtünk a fiatal gazdák megtelepedésének támogatásáról, a letett pályázatok számáról, illetve a még pályázható, megmaradt pénzekről.
2020-09-08: Belföld - :

Tízezernél több hazatelepedő

A koronavírus-járvány kitörése óta több mint 12 500 külföldön élő román állampolgár hazatelepülését segítette közvetlenül a román külügyminisztérium, közülük 1800-an kiránduló- vagy kereskedelmi hajókon dolgoztak – közölte Bogdan Aurescu tárcavezető tegnap a román diplomácia – most először online, videokonferenciaként megszervezett – éves közgyűlésének megnyitóján.