Élet az ipari parkokban

2020. szeptember 9., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Mindenki előtt nyitva állnak a kézdivásárhelyi ipari parkok kapui – jelentette be Szöllősi Tamás, az ipari parkokat működtető cég vezérigazgatója abban a csarnokrészben, ahol új vállalkozás, egy kézműves sörfőzde indul a közeljövőben. 

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A 2017-ben bejegyzett, az önkormányzat tulajdonában levő Kézdivásárhelyi Ipari Parkok Kft. vezérigazgatója elmondta, a céhes város európai uniós forrásokat pályázott a volt fakitermelő vállalat és a volt keményítőgyár ülepítőállomásának a rehabilitálására. Két ipari park létesült, amelyek előnyöket biztosítanak a befektetők számára, megfizethető áron kínálnak bérelhető felületeket a hat csarnokban, illetve a beépíthető területeken. Az 1. számú ipari park 7,28 hektáros, míg a 2. számú ipari park 6,49 hektáros, ezekből a beépíthető terület 4,85 hektár. A két ipari park területe teljes egészében Kézdivásárhely önkormányzatának a tulajdona.

A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy az 1. számú ipari parkban 15 cég igényelt helyet. Van köztük egyebek mellett savanyúságkészítéssel, mezőgazdasági gépek javításával, autóipari termékek gyártásával, gumiabroncs-javítással, nyomdaiparral, fémszerkezet-készítéssel, fém­megmunkálással foglalkozó vállalkozás. A tizenöt cégből öt működik, a többi tevékenységének beindítása előkészületben van. Három vállalkozás más helyről költözött ide, de azok is új munkahelyeket hoztak létre. A 2. számú ipari park két csarnokában egy galvanizáló és egy nyomdaipari cég működik. Itt a legnagyobb gondot a gázszolgáltatás hiánya jelenti, amit viszont hamarosan megoldanak. 

A két ipari parkban 75 új munkahely létesült, 29 nő és 46 férfi kapott munkát, közülük 27-en 35 éven aluliak. A már aláírt szerződések szerint újabb 130 munkahely jön létre. 

Az ipari parkok nem veszteségesek – hangsúlyozta az igazgató, aki azt is elárulta, hogy az ipari parkokat működtető kft. a saját bevételeiből gazdálkodik, emellett 2019-ben 53 907 lejt utalt az önkormányzat büdzséjébe. 

A sajtótájékoztató végén a vezérigazgató levetített egy kétperces reklámvideót, és elmondta, előkészületben egy többnyelvű hosszabb film is, amely bővebben mutatja be a céhes város adottságait a befektetők számára. Mint megtudtuk, az ipari parkokban a cégek terület- és épületadót nem fizetnek, ami nagy előnyt jelent a kisebb vállalkozások számára. Tavaly összességében 81 947 lej maradt meg ezáltal az ipari parkokban működő cégek számláin.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1011
szavazógép
2020-09-09: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Lovas birodalom Kézdialmáson (Magánvállalkozás)

Valóságos háziállatotthon a kézdialmási Táltos Paripa Lovarda udvara: a közel tíz éve működő farm 29 hátaslóval, tucatnyi kutyával, sok cicával, majorsággal, na meg egy szamárral fogadja a látogatót. Sokan látogatják a farmot, hiszen heti rendszerességgel 130 tanuló és oktató vesz részt a lovas iskola programjain. Spink Csilla, a lovas birodalom megálmodója és megvalósítója nem kis büszkeséggel beszél a lovarda működéséről, ló és lovas kapcsolatáról.
2020-09-09: Sport - :

Tíz hónap után játszik tétmérkőzést a KSE (Labdarúgás, Román Kupa)

A felső-háromszéki csapat ma 16.30-tól a Brassói SR ellen lép pályára a Sinkovits Stadionban a Román Kupa 2020–2021. évi idényének első fordulójában. A koronavírus-járvány miatt az előző szezonban a Kézdivásárhelyi SE alakulata legutóbb tavaly novemberben, a bajnokság odavágójának utolsó játéknapján szerepelt tétmérkőzésen, így a kék-fehér mezesek tíz hónap elteltével játszhatnak ismét.