Koltón felavatták a felújított Teleki-kastélyt

2020. szeptember 9., szerda, Magazin

A Nagybánya melletti Koltón vasárnap felavatták az európai uniós forrásokból felújított Teleki-kastélyt, melyben 1847 szeptemberében és októberében Petőfi Sándor és Szendrey Júlia a mézesheteit töltötte – írta hétfői számában a Krónika napilap. 

  • Fotó: Facebook / Pongrácz Panni
    Fotó: Facebook / Pongrácz Panni

Az 1760-ban épült kastély felújítására a helyi önkormányzat nyert 2017-ben másfél millió eurós támogatást. A kastélypark fősétányának a megújítását a Bethlen Gábor Alap támogatta. 

A felújított kastélyt csak részlegesen sikerült berendezni. Felső emeletének kiállítótermében nagybányai képzőművészek gyűjteményes kiállítása tekinthető meg, a lenti termekben a korábbi koltói Petőfi Múzeum műtárgyait állították ki. Amint a rendezvényen bejelentették: év végéig készül el az az állandó kiállítás, amelyet az önkormányzat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen létesít.

A Krónika Zákonyi Botondnak, Magyarország bukaresti nagykövetének a szavait idézte, aki elmondta: ritkán találkozott olyan romániai EU-s projekttel, amely ennyire tökéletesre sikeredett volna. Az épület felújítását tervező Ștefan Pascuti építész felidézte: volt olyan időszak, amikor Csendes Lajos polgármesteren kívül senki nem hitt abban, hogy megújulhat a kastély. A polgármesternek és az építőknek az egykori tulajdonos Teleki család leszármazottja, Galántai Zsombor is köszönetet mondott.

A ceremónia során kopjafát állítottak a kastélyparkban azoknak a helybelieknek, akik a kommunista diktatúra idején, míg a kastélyban a mezőgazdasági termelőszövetkezet rendezkedett be, gondoskodtak arról, hogy az épületben Petőfi-emlékszoba legyen, és ezzel éltették a koltói Petőfi-kultuszt. 

A Nagybánya szomszédságában fekvő, 2500 lakosú Koltón a lakosság 55 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4192
szavazógép
2020-09-09: Sport - :

Beengedik a nézőket a Roland Garrosra (Tenisz)

A koronavírus-járvány ismételt fokozódó terjedése ellenére lesznek nézők a hónap végén kezdődő francia nyílt teniszbajnokságon. A szervezők hétfőn tették közzé az év harmadik, egyben utolsó Grand Slam-tornájára vonatkozó egészségügyi előírásokat.
2020-09-09: Magazin - :

Sajtófotók a vírus előtti életünkről

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázat legjobb képeit, mintegy 350 egyedi és sorozatfelvételt mutat be a 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás mától a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.