Nyolc halálozásból egy a légszennyezéshez köthető

2020. szeptember 9., szerda, Világfigyelő

Nyolc halálozásból egy a légszennyezéshez köthető az Európai Unió (EU) környezetvédelmi hivatalának (EFA) friss jelentése szerint. A levegő- és zajszennyezés, a rossz minőségű víz és a vegyi anyagokkal való érintkezés az összes halálozás 13 százalékában játszott szerepet – idézte a koppenhágai székhelyű hivatal tanulmányát a BBC hírportálja.

  • Fotó: origo.hu
    Fotó: origo.hu

A tegnap közzétett jelentést úgy jellemzik, mint „az egészség és a környezet nagy léptékű értékelése” Európában. A kutatók azt találták, hogy az Európai Unióban 630 ezer idő előtti halálozás volt környezeti tényezők számlájára írható 2012-ben, az utolsó évben, melyről adatokkal rendelkeznek.

A légszennyezés évente 400 ezer halálozásban, a hangszennyezés 12 ezer ember idő előtti halálában játszott szerepet. A további halálozások az extrém időjárási jelenségekhez, többek között a hőhullámokhoz köthetők. „Az emberek többféle kockázatnak vannak kitéve, ezek összeadódhatnak, és egyes esetekben több is károsítja egyszerre az egészséget” – olvasható a jelentésben.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a légszennyezés évente a világon több millió ember halálát okozza, a stroke-os, tüdőrákos, valamint szív- és érrendszeri eredetű halálok egyharmadának áll a hátterében. Egy másik WHO-jelentés, mely a zajszennyezésről készült, megjegyezte, hogy a környezeti zajártalom a vérnyomás és a stresszhormonok szintjének emelésével hozzájárul a szívbetegségekhez. Az EFA jelentése azt is feltérképezte, mely közösségeket érint a probléma. A szegényebbeket aránytalanul jobban sújtja a légszennyezés és az extrém időjárás, köztük a hő- és hideghullámok. Ez összefügg azzal, ahol élnek, dolgoznak és tanulnak, gyakran hátrányos helyzetű városrészek, forgalmas közutak közelében – írták.

Jó hírt is tartalmaz a jelentés: a légszennyezéshez köthető halálozások az 1990-es egymillióhoz képest csökkentek, a vízminőség pedig Európa nagy részén jó. Az EFA szerint elsőbbséget kellene élvezniük a „zöld és kék területeknek”, mert ezek hűtik a városokat a hőhullámok idején, enyhítik az áradásokat, csökkentik a zajszennyezést és támogatják sokféle faj fennmaradását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 93
szavazógép
2020-09-09: Világfigyelő - :

Kijev lehetőségként és nem problémaként tekint a kisebbségekre

Ukrajna kész lehetőségként és nem problémaként tekinteni a területén élő nemzeti kisebbségekre, és az európai normáknak megfelelően biztosítja jogaikat – hangoztatta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tegnap Bukarestben a vendéglátójával, Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén.
2020-09-09: Világfigyelő - :

Kiállítók nélkül tartják meg a Frankfurti Könyvvásárt

A koronavírus-világjárvány miatt kiállítók nélkül tartják meg a Frankfurti Könyvvásárt – közölték tegnap a szervezők.