Online oktatásA nép ügyvédje is elégedetlen

2020. szeptember 11., péntek, Belföld

A romániai gyerekek jelentős hányada nem tud részt venni az online oktatásban – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén Renate Weber. A nép ügyvédje kielemezte, hogy miként működött a távoktatás a szükségállapot ideje alatt, és arra a következtetésre jutott, hogy a diákok a laptop vagy a táblagép, illetve az internet hiánya miatt nem tudtak bekapcsolódni az online oktatásba. 

  • Fotó: Inquam Photos
    Fotó: Inquam Photos

Az ombudsman úgy véli: ha az állam korlátozó intézkedéseket vezet be, akkor kötelessége biztosítani a körülményeket a védőmaszktól a szappanig, „mert víz feltételezhetően van, már ha egyáltalán van”. Renate Weber szerint a hibrid oktatás a tanárok számára is nagy kihívás, arra pedig semmi szükség nincs, hogy a szülőket büntetőjogi felelősségrevonással fenyegessék, ha gyermekeiket nem küldik iskolába. Éppen elég traumatizált a társadalom – jelentette ki, és kifejtette: „a büntetőjogi felelősségrevonás feltételezi a bűncselekmény elkövetését, sőt, annak szándékát is, hogy a szülő rosszat akar a gyermekének, ha nem akarja iskolába küldeni”. Elmondta: többször kérdezte a tanügyminisztériumtól, fontolóra vették-e, hogy a szülők, az egy háztartásban élők dönthessék el, milyen típusú oktatásban vegyen részt a tanuló, de nem kapott választ.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-09-11: Kármentő - Kuti János:

Tanulás régebb és ma

Gyermekkorom óta szinte semmit nem fejlődött az oktatástudomány. Tanáraink már akkor is mondogatták, hogy fiam, fejedbe a tudományt nem lehet tölcsérrel betölteni, időközben a tudósok mindenféle modern kütyüket fejlesztettek ki, de a gyermekek okosításának ősi problémáin ezek nem sokat segítettek. Sőt, lehet, hogy még ott sem tartunk, ahol korábban. 
2020-09-11: Közélet - Bokor Gábor:

Takarítottak a Feketeügy holtárkában (Önkéntes fiatalok Uzonban)

Tisztább lett az Uzon községi Feketeügy-holtárok. A víztükör patkó alakban veszi körbe a község szabadidőparkját, és takarítását az Ifjak Mozgalma Uzon Községért (IMUK) szervezet vállalta fel, partnerként kapcsolódott be a munkába a község polgármesteri hivatala. Az uzoni fiatalok nem első alkalommal mozdultak meg a köztisztaságért, korábban a Tega Rt.-vel közösen szedték a szemetet a környéken.