Önkéntes fiatalok UzonbanTakarítottak a Feketeügy holtárkában

2020. szeptember 11., péntek, Közélet

Tisztább lett az Uzon községi Feketeügy-holtárok. A víztükör patkó alakban veszi körbe a község szabadidőparkját, és takarítását az Ifjak Mozgalma Uzon Községért (IMUK) szervezet vállalta fel, partnerként kapcsolódott be a munkába a község polgármesteri hivatala. Az uzoni fiatalok nem első alkalommal mozdultak meg a köztisztaságért, korábban a Tega Rt.-vel közösen szedték a szemetet a környéken.

  • Uzon, holtárok. Az Uzoni községháza felvétele.
    Uzon, holtárok. Az Uzoni községháza felvétele.

A szemétgyűjtést az IMUK vezetője, Ráduly Zsolt József kezdeményezte. Évente szerveznek akciót közterületek szemétmentesítése céljából. Idén fiatalok és a polgármesteri hivatal vezetőségének javaslatára került sor a szabadidőparkot övező holtárok első részének takarítására. Szemét még maradt, újabb gyűjtési akciót terveznek, de csak a választások után, nem akarják, hogy kampányíze legyen az önkéntes munkájuknak – jegyezte meg Ráduly. Az egyesületi vezető azt is elmondta, a mostani akcióban mintegy húszan vettek részt, sajnos, a fiatalok és a községháza alkalmazottjai mellé kevesen sorakoztak fel a községből, viszont a Székely Mikó Kollégium öt diákja csatlakozott az önkéntes munkához.

A mostani akció különlegessége, hogy a fiatalok csónakokból szedték a vízfelületen és a partokon összehalmozódott szemetet, főként pillepalackot, de akadt autógumi, használt ruha, műanyag fólia s más egyéb is. 

A csónakok a polgármesteri hivatal tulajdonában vannak, még 2007-ben vásárolta az öt vízi járművet a községháza. A szabadidőközpont egyik szórakozási lehetősége lett volna a csónakázás, de a község a mai napig nem tudta bérbe venni a vízfelületet. A holtárok a román állam tulajdonában van, jelenlegi bérlője a megyei vadász- és sporthorgász  egyesület – tudtuk meg Ráduly István polgármestertől. 

Szeretnék, ha fennhatóságuk alá kerülne a vízfelület, hosszú évek óta dolgoznak ezen. Nemrég Uzonban járt a holtárok gazdájának képviseletében, az Olt vízgyűjtő medencéjének vizeivel gazdálkodó intézmény igazgatója. Nagyon tetszett neki a szabadidőpark, belátta, hogy a holtároknak is tisztának kellene lennie. Ígéretet tett, hogy segítséget nyújt a víztükör tisztává tételében – mondta el Uzon polgármestere.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2020-09-11: Belföld - :

A nép ügyvédje is elégedetlen (Online oktatás)

A romániai gyerekek jelentős hányada nem tud részt venni az online oktatásban – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén Renate Weber. A nép ügyvédje kielemezte, hogy miként működött a távoktatás a szükségállapot ideje alatt, és arra a következtetésre jutott, hogy a diákok a laptop vagy a táblagép, illetve az internet hiánya miatt nem tudtak bekapcsolódni az online oktatásba. 
2020-09-11: Máról holnapra - Farcádi Botond:

A romániai Stockholm-szindróma

Autentikusan romániai életérzés az, amikor az ennél rosszabb már nem lehet megállapítást tapasztalataink alapján naiv idealizmusnak bélyegezzük, gyorsan elhessegetjük, és valamiféle torz Stockholm-szindróma, túszejtőinkkel rokonszenvező, elnéző magatartás vesz erőt rajtunk, ha egyszeriben belegondolni kényszerülünk abba, hogy az éppen aktuális vezetőinket ki követi majd tisztségében. És akkor elborzadunk. Mert annyit, annyiszor és annyi mindenkiben csalódtunk már, hogy még egyszer el nem hisszük, hogy ennél már csak jobb lehet – és annyira rémisztő a funkcióra éhes feltörekvő figurák látványa és teljesítménye, hogy szinte már kedveljük a jelenlegieket.