Az online oktatás nem megoldás

2020. szeptember 14., hétfő, Belföld

Sem a választásokat, sem a tanévkezdést nem kell elhalasztani a jelenlegi járványhelyzetben – véli Kelemen Hunor, aki szerint mindig lesznek kockázatok, amelyeket azonban csökkenteni lehetne, ha a kormány „azt tenné, amit kell”.

  • Forrás: RFI Romania
    Forrás: RFI Romania

Az RMDSZ elnöke úgy nyilatkozott, hogy bár a kampány nem a megszokott körülmények között zajlik, mindenkinek alkalmazkodnia kell, védelmezni egymást, és odafigyeléssel ez sikerül. Rámutatott: az RMDSZ már júniusban javasolta a kormánynak, hogy növelje a szavazókörzetek számát, hogy a zsúfoltságot elkerüljék, de ez nem történt meg. Ha azonban a hatóságok és az emberek  a szavazás napján is betartják az óvintézkedéseket, a voksolás semmivel sem jár nagyobb kockázattal, mintha vásárolni mennénk, vélekedett.

Ami a tanévkezdést illeti, jobb lett volna, ha valakinek februárban-márciusban eszébe jut, hogy a 2019–2020-as tanévet lerövidítse, mivel úgyse lehetett hónapokig iskolába menni, az új tanévet pedig el lehetett volna kezdeni szeptember elsején. A kormánynak hat hónapja volt az új tanév előkészítésére, de úgy tűnik, áthárította a döntési felelősséget a helyi hatóságokra – jelentette ki Kelemen Hunor, aki szerint „ennyire magas fokú vágyakozás a helyi autonómia iránt 30 éve nem volt tapasztalható”. Az RMDSZ elnöke úgy véli: „a tanintézmények nagy többsége képes lesz a helyzet adta körülmények között a normalitás keretei között megnyitni az új tanévet”. Az online oktatás nem megoldás: azért sem, mert a romániai tanügyi rendszer nincs felkészülve rá, hiányzik a szükséges infra­struktúra, és azért sem, mert a gyermekeknek szocializációra van szükségük, arra, hogy közösségben legyenek.

A helyhatósági választásokról kifejtette: az RMDSZ nyitott a választásokat követő, a tanácsi többségek kialakítására irányuló politikai szövetségekre. A kampány során nemcsak a magyar közösséget, hanem a románokat is megszólítják (több városban román nyelven is kampányolnak), mivel a lényeg az infrastruktúra, az ország és a történelmi régiók kiegyensúlyozott fejlesztése. Kelemen Hunor úgy látja: a helyhatósági választások kampányában eltűnik az a nemzeti „vehemencia”, ami a parlamenti választások kampányát jellemzi. Több román jelöltnek és pártnak vannak magyar nyelvű kampányanyagai, az NLP magyar jelölteket is indít, habár egyik politikusa, Rareș Bogdan „őrült dolgokat mond”. Kérdésre válaszolva Kelemen Hunor azt is elmondta, hogy Klaus Iohannis államfő – akivel utoljára márciusban beszélt – nem kért bocsánatot magyarellenes áprilisi nyilatkozata miatt, amivel csúfot űzött a magyar nyelvből és Erdély ellopásával riogatott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 558
szavazógép
2020-09-14: Kultúra - Csinta Samu:

Erdélyi szellemiség, Janovics öröksége (Beszélgetés Tudor Giurgiu filmrendező-fesztiváligazgatóval)

Járványkörülmények közepette is helytállt az idén 19. kiadásához érkezett kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), a legnagyobb romániai filmes seregszemle. Mi volt a tétje és legnagyobb megvalósítása, de leginkább: hogyan jutottak el odáig, hogy egyáltalán megtarthassák? – többek között ezeket a kérdéseket boncolgattuk Tudor Giurgiu fesztiváligazgatóval.
2020-09-14: Belföld - :

Zilahon kilencven gyermek tanulhat (Magyar óvodák a Kárpát-medencében)

A magyar állam Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében épített magyar óvodát és bölcsődét adtak át tegnap Zilahon. Az új épület Kós Károly építészetének a jegyeit viseli magán, de a modern kor követelményeinek is megfelel. Korszerű energia-visszanyerő szellőztetési rendszerrel látták el. Építéséhez a magyar kormány 300 millió forinttal (közel 5 millió lejjel) járult hozzá.