Magyar óvodák a Kárpát-medencébenZilahon kilencven gyermek tanulhat

2020. szeptember 14., hétfő, Belföld

A magyar állam Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében épített magyar óvodát és bölcsődét adtak át tegnap Zilahon. Az új épület Kós Károly építészetének a jegyeit viseli magán, de a modern kor követelményeinek is megfelel. Korszerű energia-visszanyerő szellőztetési rendszerrel látták el. Építéséhez a magyar kormány 300 millió forinttal (közel 5 millió lejjel) járult hozzá.

Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára az avatóünnepségen elmondta: az óvodát a baptista gyülekezet hozta létre, de az intézmény minden gyermekre számít, akit a szülők a keresztyén hit és a magyar nemzeti eszme szerint szeretnének nevelni.Megjegyezte: a magyar kormány számára kiemelten fontos, hogy az óvodafejlesztési program keretében létesülő új épületek szépek, korszerűek legyenek, külsejükben is hordozzák a magyar szellemiséget. Hozzátette: politikai intézményrendszer nélkül a kulturális és oktatási intézményrendszer sem tartható fenn, épp ezért a politikai intézményrendszert meg kell tartani, nemcsak a szeptember 27-i önkormányzati választásokon, hanem az után is. Arra biztatta az ünneplőket, hogy vegyenek részt a választásokon, és támogassák a magyar kormány stratégiai szövetségeseit.

A román kormány részéről Kovács Irénke oktatásügyi államtitkár vett részt a rendezvényen, és mondott köszönetet a magyar kormánynak, a baptista gyülekezetnek, a város és a megye elöljáróinak, illetve az RMDSZ-nek a létesítményért. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök köszöntőjében elmondta: olyan világban élünk, amikor eluralkodik életünkön a bizonytalanság, a nemzeti szolidaritás azonban  biztos pont. Utalt arra, hogy a román kormány az önkormányzatokra hárította a tanévkezdéssel kapcsolatos döntéseket, és kijelentette: míg az országban általános káosz uralkodik, a magyarok által vezetett önkormányzatokban rend van. Végül további építkezést ígért.

A hálaadó szabadtéri istentiszteleten prédikációt mondó Vass Gergely lelkész az összefogás fontosságát hangsúlyozta. A rendezvény résztvevői maszkot viseltek, és távolságot tartottak egymástól.

A Dávid keresztyén óvodát a zilahi baptista gyülekezet alapította 1991-ben. A gyülekezet 2018-ban nyert támogatást a magyar államtól az óvoda és bölcsőde új épületének felépítésére. A 2020–2021-es tanévet még a régi óvodában kezdik a gyermekek, mert az új épület működési engedélyeinek a beszerzése még folyamatban van. A régi épület 40 gyermeket tudott fogadni, a 968 négyzetméteres hasznos felületű, kétszintes új épület 90 gyermek befogadására alkalmas. Falai közé egy bölcsődei és két vagy három óvodai csoport költözhet.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-09-14: Belföld - :

Az online oktatás nem megoldás

Sem a választásokat, sem a tanévkezdést nem kell elhalasztani a jelenlegi járványhelyzetben – véli Kelemen Hunor, aki szerint mindig lesznek kockázatok, amelyeket azonban csökkenteni lehetne, ha a kormány „azt tenné, amit kell”.
2020-09-14: Belföld - :

Évekbe telik, amíg Marosvásárhelyre ér az autópálya

A Nagykereki–Bors II. autópálya-határátkelőhely megnyitása a romániai nagyvárosok közül csak a határ mellett fekvő Nagyváradot teszi elérhetővé gyorsforgalmi úton. Legalább öt évet kell még várni, míg Nagyvárad és Marosvásárhely között is megépül az autópálya, a Marosvásárhely–Brassó szakasz megépítése pedig már a tervekben sem szerepel, holott 2004-ben azt ígérte az akkori kormány, hogy 2012-re meglesz.