Szoboravatás és Mária-búcsú Torján

2020. szeptember 14., hétfő, Közélet

Tegnap délelőtt az altorjai plébániánál gyülekeztek a hagyományőrző huszárok, a cserkészek, a község elöljárói és a meghívottak, és onnan indultak a szoborpark irányába, ahol a huszárszobor mellett állították és avatták fel altorjai vitéz Kozma István altábornagy (Csíkszereda, 1896 – 1951, Budapest) bronzba öntött mellszobrát, Miholcsa József alkotását.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az idei, tizenhetedik falunapok a világjárvány miatt elmaradtak, csupán két eseményre, a szoboravatásra és a hagyományos Mária-búcsúra került sor. Daragus Attila polgármester köszöntőszavai után Tamás Sándor megyeitanács-elnök szólt az egybegyűltekhez, emlékeztetett arra, hogy pontosan 80 évvel ezelőtt vonultak be Kézdivásárhelyre és Sepsiszentgyörgyre a magyar honvédek, előző nap pedig Torján voltak.

A nyolc háromszéki származású tábornok között van altor­jai vitéz Kozma István is, aki büszkén és tudatosan használta az altorjai előnevet. A torjai felmenőkkel rendelkező altábornagy szobrát Daragus Attila és Fejér László Ödön kézdivásárhelyi RMDSZ-szenátor leplezte le. A háromszéki önkormányzat elnöke beszédét az „Ami még nincs, de lesz, az már van” szavakkal zárta. A szobrot Hatos Mihály plébános áldotta meg.

A szoboravatástól a résztvevők feldíszített szekerekkel, élükön lovas huszárokkal, a Mária-kápolnához vonultak, ahol a déli harangszó után elkezdődött az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa és ünnepi szónoka Bartos Károly kézdisárfalvi plébános volt. A plébános szentbeszédében Mária alakját méltatta. A szentmise végén Daragus Attila köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az ünnepi szentmisén, és azt is elmagyarázta, hogy idén miért maradt el a falunap, amit reményei szerint a testvértelepülések küldöttei jelenlétében előbb-utóbb megtartanak. Az áldás és elbocsátás után az ünnepi szentmise a magyar és az ősi székely himnusz eléneklésével ért véget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2291
szavazógép
2020-09-14: A múlt hét - Kuti János:

Megvan a véleményük

Nemrégiben, 2019–2020-ban 2810 erdélyi magyart kérdeztek meg többek közt román nyelvtudásukról és a magyar nyelvű oktatásról alkotott véleményükről. Kár bolygatni, egyértelmű, egyre inkább szerencsésebb, ha a romániai magyarok nem is tudnak magyarul, ha így haladunk nemsokára tiszta felesleges lesz.
2020-09-14: Sport - :

Kézdivásárhelyen is megkezdték a munkát (Kosárlabda)

Még ha kis létszámban is, de a Kézdivásárhelyi SE női kosárlabda-csapata is megkezdte a felkészülést a Nemzeti Liga 2020–2021-es idényére. A koronavírus-járvány okozta problémák miatt a kosárlabdasportban is nagy a bizonytalanság, így még nem tudni semmit a bajnokság kezdési időpontjáról és ennek lebonyolítási rendszeréről.