Ismét meghosszabbították a vészhelyzetet

2020. szeptember 14., hétfő, Belföld

Szeptember 15-től újabb 30 napra meghosszabbította a kormány a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt, azóta kétszer meghosszabbított veszélyhelyzetet.

  • Fotó: gov.ro
    Fotó: gov.ro

A hétfőn elfogadott kormányhatározat alapvetően megtartja az eddigi korlátozásokat, amelyeket a szeptember 27-i önkormányzati választásokkal kapcsolatos előírásokkal egészítettek ki. A jogszabály szerint a voksolás alkalmával mindenkinek maszkot kell viselnie, a személyi igazolványt már nem az urnabiztosoknak, hanem a szavazónak kell belehelyeznie abba a berendezésbe, amely nyilvántartásba veszi, hogy szavazásra jelentkezett. A voksolónak a szavazókörbe történő érkezésekor és távozáskor is fertőtlenítenie kell a kezét.

A hétfői kormányülés végén Raed Arafat belügyi államtitkár figyelmeztetett, hogy a szavazóhelyiségben egy rövid időre fel kell majd fedni az arcot, mert csak így lehetséges a személyazonosság bizonyítása. Amennyiben valaki nem hajlandó maszkot viselni vagy éppen nem hajlandó levenni a maszkját a személyazonosság bizonyítása végett, az számíthat arra, hogy a szavazóbizottság nem fogja beengedni a szavazóhelyiségbe. Azt is elmondta: külön fogják megszámolni a fertőzött személyektől begyűjtött szavazólapokat, és az ezt végző szavazóbiztosok „védelemben” részesülnek majd. A mozgóurnát először azokhoz viszik ki, akik más betegség vagy mozgáskorlátozottság miatt nem tudnak elmenni szavazni, és csak ezt követően kerülnek sorra a koronavírusos vagy karanténban levő személyek.

A választási kampányban is érvényben maradnak az egyéb rendezvényekre érvényes gyülekezési korlátozások, miszerint zárt térben legfeljebb ötvenen, szabadtéren pedig legfeljebb százan gyűlhetnek össze. A tegnapi kormányülésen Ludovic Orban miniszterelnök külön kitért arra, hogy a vészhelyzetet meghosszabbító jogszabály ugyanilyen megkötöttségekkel – vagyis legfeljebb száz résztvevővel – a tüntetéseket is lehetővé teszi, a szokásos távolságtartási szabályok és maszkviselési kötelezettség betartása mellett.

A kormányhatározat feloldja a még létező korlátozásokat a sportolók számára, ezentúl tehát – bizonyos egészségügyi előírások betartása mellett – a fizikai kontaktust feltételező sportágakban is újrakezdhetik az edzéseket és versenyeket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4207
szavazógép
2020-09-14: Belföld - :

Kevesebb teszt, kevesebb új fertőzött

Az előző napokhoz képest lényegesen kevesebb, 692 új koronavírusos megbetegedést jelentettek, és az elvégzett tesztek aránya –7331– is alulmaradt vasárnapról hétfőre az általában hétköznapokon jellemző, nagyszámú mintavételtől. Az új esetekkel immár meghaladta a 104 ezret a nyilvántartott fertőzöttek száma Romániában.
2020-09-15: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
BEMUTATÓ A TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZBAN. A sepsiszentgyörgyi színház a meghirdetett szeptember 12-e helyett technikai okok miatt ma (esőnap: szerda) 18 órától tartja Szerb Antal VII. Olivér című regénye nyomán készült előadásának bemutatóját az ’56-os emlékparkban. Rendező: Zakariás Zalán. Javasolják, hogy aki teheti, online váltson jegyet a biletmaster.ro weboldalon, ha erre nincs lehetőség, a központi jegyirodában
is kaphatóak jegyek ma 9–16 óráig, illetve előadás előtt egy órával a helyszínen.