Tenisz, US OpenThiem hátrányból fordítva győzött

2020. szeptember 15., kedd, Sport

Az osztrák Dominic Thiem nyerte meg az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyesét, a vasárnapi fináléban kétszettes hátrányból fordítva diadalmaskodott a német Alexander Zverev felett (2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6). Thiem, aki a második osztrák GS-bajnok, pályafutása 17. tornagyőzelme mellé 3 millió dollárt kapott. Az open éra kezdete óta az osztrák játékos az első, aki 0–2-ről megfordított egy US Open-finálét.

Az már a finálé előtt eldőlt, hogy – 2014 óta először – a 27 éves Thiem vagy a 23 esztendős Zverev személyében új Grand Slam-bajnokot avatnak New Yorkban. A második helyen kiemelt osztrák egy újabb elbukott döntővel a harmadik férfi játékos lehetett volna Ivan Lendl és Andy Murray után az open érában (1968 óta), aki elveszti az első négy GS-döntőjét.

A német és az osztrák tizedik csatája – melyre a koronavírus-járvány miatt üres Arthur Ashe Stadionban került sor – meglepetésre a 198 centis Zverev fölényével indult, aki bátran ment fel a hálóhoz, remekül adogatott, és már 2:1-nél elvette ellenfele szerváját, aki rendkívül idegesen kezdett. A bécsújhelyi teniszező a folytatásban is defenzív volt, méterekkel az alapvonal mögött rohangált a labdákért.

A hamburgi születésű Zverev fél óra alatt besöpörte az első játszmát, és a másodikban is hamar brékelőnybe került. Thiem továbbra sem találta a játékát, és 5:1-nél adogatóként szettlabdákat kellett hárítania. Zverev 5:2-nél nem tudta kiszerválni a játszmát, a szettlabdánál csúnyán elrontott egy könnyű röptét, Thiem visszabrékelt, így nemsokára 5:4 állt az eredményjelzőn. Ekkor azonban már nem remegett meg a német, és 80 perc elteltével magabiztosan hozta a második játszmát is.

A harmadik felvonásban Zverev ismét hamar lépéselőnyben volt, ám az egyre inkább magára találó Thiem a meccs során először elvette az adogatását, majd 5:4-nél megismételte ezt és szépített. Jöhetett a negyedik szett, amelyben fej fej mellett haladtak a felek, mígnem Zverev 3:5-nél egy gyenge szervagémet játszott, így riválisa kiegyenlített.

Az osztrák lendületben maradt, rögtön brékelt az utolsó játszmában, ám az ismét erőre kapó német visszakapaszkodott, így újra nyílt lett a küzdelem. Thiem 3:4-nél elvesztette az adogatását, csakhogy a láthatóan ideges Zverev 5:3-nál nem tudta kiszerválni a meccset. Erre kisvártatva az osztráknak is lehetősége nyílt 6:5-nél, de neki sem sikerült, majd a döntőt lezáró rövidítésben egy hajszálnyival Thiem volt a jobb.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 438
szavazógép
2020-09-15: Sport - :

Kettős szlovén siker a 15. szakaszon (Kerékpározás)

Az összetettben második helyen álló szlovén Tadej Pogačar nyerte honfitársa, az éllovas Primož Roglič előtt a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 15., vasárnapi szakaszát.
2020-09-15: Magazin - :

Felújított Árpád-kori bazilikát szenteltek fel

A Szatmár megyei Ákoson felújítás után felszentelték Erdély egyik legnagyobb Árpád-kori román stílusú bazilikáját vasárnap. A templom a középkori Ákos nemzetség családi monostoraként épült a 12. században, és máig megőrizte eredeti alakját. A templomot a 16. század második felétől a reformátusok használják.