Felújított Árpád-kori bazilikát szenteltek fel

2020. szeptember 15., kedd, Magazin

A Szatmár megyei Ákoson felújítás után felszentelték Erdély egyik legnagyobb Árpád-kori román stílusú bazilikáját vasárnap. A templom a középkori Ákos nemzetség családi monostoraként épült a 12. században, és máig megőrizte eredeti alakját. A templomot a 16. század második felétől a reformátusok használják.

  • Az ákosi Árpád-kori román stílusú bazilika a felszentelés napján  Fotó: Facebook / Potápi Árpád János
    Az ákosi Árpád-kori román stílusú bazilika a felszentelés napján Fotó: Facebook / Potápi Árpád János

A templom felújítására az Európai Uniótól nyert támogatást a református egyház és Szatmár megye önkormányzata 2017-ben. A felújítás 2,3 millió lejes összköltségének csupán két százalékát kellett saját forrásokból biztosítani. A pályázati forrásból nem finanszírozható munkálatok költségeit a magyar kormány fedezte egy 15 millió forintos támogatással.

Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára az egész magyar művelődéstörténet kiválóságának nevezte az ákosi templomot. Úgy vélte, száz éve minden magyar határon túlivá vált. A határok ugyanis szétszabdalták az országot és a nemzetet, a határontúliság pedig identitásképező tényező lett.

Pataki Csaba, Szatmár megye önkormányzatának RMDSZ-es elnöke a megye legrégebbi épületeként említette a templomot. „Egy dolog nem változott benne: 800 éve magyarul dicsérik a falai között az Istent.” Azt tartotta fontosnak, hogy a jövőben is legyen olyan közösség, amely keresztyén magyar értékeket képvisel templomon belül és kívül. A hálaadó istentiszteleten Csűry István, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke prédikált. Kijelentette: azért épült és maradt meg a templom, és azért újult most meg, mert a nép Isten trónjára tekintett. Dobai Zoltán lelkész kijelentette: a templomot évtizedekre, talán évszázadokra sikerült megmenteni az utókor számára.

A csaknem kétezer lelkes Ákoson a lakosok 43 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson, a magyarok túlnyomó többsége református vallású.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1282
szavazógép
2020-09-15: Sport - :

Thiem hátrányból fordítva győzött (Tenisz, US Open)

Az osztrák Dominic Thiem nyerte meg az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyesét, a vasárnapi fináléban kétszettes hátrányból fordítva diadalmaskodott a német Alexander Zverev felett (2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6). Thiem, aki a második osztrák GS-bajnok, pályafutása 17. tornagyőzelme mellé 3 millió dollárt kapott. Az open éra kezdete óta az osztrák játékos az első, aki 0–2-ről megfordított egy US Open-finálét.
2020-09-15: Magazin - :

A heavy metal sör: Trooper (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Nem vagyok nagy Iron Maiden-rajongó, de azért ismerem egy-két dalukat. Már régóta tudok a Trooper sörükről, s amikor felfedeztem az egyik sepsiszentgyörgyi hipermarketben, kapva kaptam az alkalmon, és vettem is egy üveggel belőle.