Utolsó nap a kártérítés igénylésére

2020. szeptember 15., kedd, Gazdakör

Ma még iktathatók a helyi és megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségeknél a 2019 őszén létesített kultúrák szárazságkárainak állami kártérítését igénylő kérvények.

Azok a gazdák élhettek – élhetnek – a lehetőséggel, akik rendelkeznek a pedológiai szárazság okozta károkat megállapító jegyzőkönyvvel. Az igénylések faxon, postán vagy elektronikus formában is elküldhetők.

Románia Hivatalos Közlönyének 806-os, szeptember 2-án megjelent kiadásában közölték azt a 2020/148-as sürgősségi kormányrendeletet, melynek értelmében kártérítésre jogosultak azok a gazdák, akiknek 2019 őszén létesített kultúráikat károsította a szárazság. Eddig 14 456 kérést iktattak a károsult gazdák, közel 300 ezer aszály sújtotta hektárra kérve kártérítést – zömében déli, dobrudzsai és az ország nyugati részein található megyékből.

A méhészek számára is ma az utolsó nap, amikor leadhatják a kedvezőtlen hidrometeo­rológiai körülmények miatt bekövetkezett károk megtérítésére szolgáló támogatásokat. A kis értékű, de minimis típusú támogatást azok a méhészek igényelhetik, akik a március–május időszakban szenvedtek károkat a kedvezőtlen időjárás okán. A támogatás értéke 25 lej méhcsaládonként.

Jó tudni, hogy a szárazság és kedvezőtlen időjárás okozta károk megtérítését csak azok a gazdák kérhetik, akik a 2020-as évben egységes támogatási kérést iktattak a kifizetési ügynökségnél. (bokor)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 628
szavazógép
2020-09-15: Gazdakör - Bokor Gábor:

Baj van a rendszerrel (Jegyzet)

Az épkézláb fiatalember ott ült a kocsma hűvös teraszán. Előtte söröspohár, fehér habbal, látszott, most csapolták, hidegen. Nem akartam zavarni, de muszáj volt szóba állnom vele. A gyümölcsösben megnőtt a fű, a gaz, le kéne vágni, szükség van a segítségre. Örökség, nem hagyhatom veszni.
2020-09-15: Gazdakör - Bokor Gábor:

Új vegyszerek alkalmazását engedélyezték

Újabb növényvédelmi szerek alkalmazását hagyta jóvá a mezőgazdasági minisztérium. A rendelet Románia Hivatalos Közlönyében is megjelent. Olyan vegyszerekről van szó, melyeket nem alkalmaznak széles körben a termelők, de egyes növénykultúrák esetében szükség van rájuk. A rendelet az EU-szabályzatoknak megfelelően lépett érvénybe – tudtuk meg a mezőgazdasági minisztérium közleményéből.