Új vegyszerek alkalmazását engedélyezték

2020. szeptember 15., kedd, Gazdakör

Újabb növényvédelmi szerek alkalmazását hagyta jóvá a mezőgazdasági minisztérium. A rendelet Románia Hivatalos Közlönyében is megjelent. Olyan vegyszerekről van szó, melyeket nem alkalmaznak széles körben a termelők, de egyes növénykultúrák esetében szükség van rájuk. A rendelet az EU-szabályzatoknak megfelelően lépett érvénybe – tudtuk meg a mezőgazdasági minisztérium közleményéből.

Az agrártárca 2020/200-as rendelete értelmében olyan vegyszerek alkalmazását engedélyezték, amelyek egyrészt a kis területeken termesztett növénykultúrák esetében alkalmazhatók – mint például a szeder, áfonya, ánizs, kömény, zöldségek, gyümölcsök –, másrészt a nagy kultúrákban – búza, kukorica, burgonya, ipari növények – ritkán, rendkívüli esetekben felbukkanó betegségek és kártevők elleni védekezésre használhatók.

A szóban forgó növényvédő szerek használata esetleges, de az általuk elért védekezés a farmerek számára gazdasági előnnyel jár. Ezzel szemben az illető növényvédő szerek forgalmazása eddig nem volt fontos a vegyszerkereskedők számára, ezért nem is kérték használatuk hazai engedélyeztetését. Így a termelők nem engedélyezett vegyszereket kényszerültek használni, illegális alkalmazás mellett. A növényvédelmi kutatások széles körű alkalmazása, a mezőgazdasági termelés fejlesztése, az új betegségek, kártevők elterjedésének megakadályozása érdekében országunkban legtöbb ötévenként, de ahányszor szükséges, újítani fogják a kismértékben használt növényvédelmi szerek engedélyezését – áll a közleményben.

Az őszi és tavaszi búza esetében az újonnan engedélyezett vegyszerek alkalmasak például az Anguina tritici (ANGUTR), Siteroptes graminum (SITEGR), Chirothrips manicatus (CHITMA), Macrosteles laevis (MACTLA), Psammotettix striatus (PSAMST), Aelia sp. (AELISP) elleni védekezésre. Burgonya esetében gyűrűs rothadás (Clavibacter michiganensis subsp. Michiganensis – CORBMI) vagy nedves rothadás (Pectobacterium carotovorum – ERWICA) elleni szerek kaptak hatósági engedélyt.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 627
szavazógép
2020-09-15: Gazdakör - :

Utolsó nap a kártérítés igénylésére

Ma még iktathatók a helyi és megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségeknél a 2019 őszén létesített kultúrák szárazságkárainak állami kártérítését igénylő kérvények.
2020-09-15: Gazdakör - Bokor Gábor:

Átadták a fotópályázat díjait

A napokban osztották ki a díjakat az AgroSIC Közösségek Közti Fejlesztési Társulás által meghirdetett Székely gazda fotópályázat nyerteseinek. Az eseményre az AgroSIC székhelyén került sor, több kategóriában vehették át a nyereményeket a jó kezű, a mezőgazdaság mindennapjait megörökítő fotósok, illetve videósok. A benyújtott pályamunkákat elbíráló bizottság az értékelésnél a felvétel minősége, mondanivalója mellett figyelembe vette az AgroSIC oldalán bemutatott fotókra, videókra kapott kedvelések számát is.