TanévkezdésCsak a jót keressétek!

2020. szeptember 15., kedd, Közélet

Soha annyi félig örömteli üdvözlő szó nem hangzott el a tanév első napján, mint tegnap, mégis ünnepként élték meg a háromszéki óvodák, iskolák, sok gyermeknek jelentett örömet újból találkozni a barátokkal vagy megismerni új társakat. Háromszék legtöbb tanintézményében nem a koronavírus-járvány miatti korlátozásokra helyezték a hangsúlyt – bár azokat betartották és minden érintettel ismertették –, inkább igyekeztek pozitív gondolatokat átadni, biztató szavakat mondani és azt sugallni, mindannyiunk számára az a legjobb, ha mindenben csak a jót keressük.

  • A Székely Mikó Kollégium előkészítős diákjait átvezették a felújított épületbe. Albert Levente felvétele
    A Székely Mikó Kollégium előkészítős diákjait átvezették a felújított épületbe. Albert Levente felvétele

Sepsiszentgyörgyön már reggel 8 órától váltakozva tartották a szokatlan tanévnyitókat, miután egyosztálynyi diák bement a saját tantermébe, jöhetett a másik. A Székely Mikó Kollégium udvarán csak az előkészítős diákok, szüleik és a végzős tanulók várakozhattak – mindannyian védőmaszkban – a pillanatra, amikor hangfelvételről felcsendült az iskolahimnusz, majd Kondor Ágota iskolaigazgató és Sztakics Éva alpolgármester köszöntötte a legkisebbeket, akik kézfogás helyett csak kis kendőcske révén érintkezhettek az őket vezető nagydiákokkal és együtt vonultak a park felső szintjén lévő Kós Károly tervezte épület felújított osztálytermeibe.

Ha a járványügyi helyzet tekintetében a teszteredményekre gondol, akkor a negatív kifejezés számít jónak, de a tanévkezdés szempontjából a pozitív, a bizakodó gondolkodás a jó – hangsúlyozta Már István, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum igazgatója a Krisztus Király római katolikus templom udvarán tartott tanévnyitó ünnepségen. A három előkészítős osztály, az ötödikek, kilencedikek, tizenkettedikek diákjainak és korlátozott számú szüleiknek, a tanároknak a részvételével tartott ünnepségen Már igazgató felemlegette, hogy a márciustól tartó járvány miatt milyen sok programról, találkozásról maradtak le az iskola diákjai, ezek pótlására aligha lesz lehetőség, de a Mikes-iskola azt szeretné kínálni továbbra is gyermeknek, szülőnek, pedagógusnak, hogy jól érezzék magukat ebben az iskolában. Mester Gizella aligazgató  rávilágított a normális tanrendben folyó tanórákon elhangzó személyes magyarázat jelentőségére és arra, mennyire fontos a pedagógus számára a diák visszajelzése.

A rendhagyó tanévnyitó ünnepségek sorában is különleges a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola tegnapi műsora, a diákok meglepetésére újból megszólalt a régebben működött, majd elhalkult iskolarádió, Szőke Annamária igazgatónő a rádió hullámain keresztül, a rádiószobából köszöntötte a több mint négyszáz diákot. A beszerelés a vakációban történt, tanévnyitói meglepetésnek szánták, egyetlen diák igazi érdeme, de segítőinek is köszönhető, hogy megvalósult – mondotta lapunknak az igazgató.

Fogjátok a hit pajzsát – idézte Szent Pált Dávid György plébános a Krisztus Király-templom udvarán tartott tegnapi tanévnyitón, mely igei mondat több háromszéki iskolában elhangzott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2288
szavazógép
2020-09-15: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Kormánypártiak ellenzékben

Már jó ideje sehogy sem találja helyét a bukaresti zűrzavarban az RMDSZ, és az állandóan változó erőviszonyokhoz, körülményekhez való alkalmazkodása során sokszor olyan irányváltásokra kényszerül, amelyek a magyar közösségen belüli megítélését is rontják.
2020-09-15: Közélet - Iochom István:

Bevonulás Kézdivásárhelyre

Népes érdeklődő közönség jelenlétében nyílt meg a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szobor mögött a „Jönnek” – Közigazgatási átalakulás 1940-ben című kültéri kiállítás vasárnap a déli harangszó után. A tárlat a második bécsi döntés révén Észak-Erdély anyaországhoz való visszacsatolásának és az azt követő 1940. szeptember 13-i kézdivásárhelyi bevonulásnak állít méltó emléket a 80. évfordulón. A szeptember végéig megtekinthető kiállítás pannóin a magyar hadseregnek a céhes városba való bevonulásának megörökített pillanatai láthatók.