Bevonulás Kézdivásárhelyre

2020. szeptember 15., kedd, Közélet

Népes érdeklődő közönség jelenlétében nyílt meg a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szobor mögött a „Jönnek” – Közigazgatási átalakulás 1940-ben című kültéri kiállítás vasárnap a déli harangszó után. A tárlat a második bécsi döntés révén Észak-Erdély anyaországhoz való visszacsatolásának és az azt követő 1940. szeptember 13-i kézdivásárhelyi bevonulásnak állít méltó emléket a 80. évfordulón. A szeptember végéig megtekinthető kiállítás pannóin a magyar hadseregnek a céhes városba való bevonulásának megörökített pillanatai láthatók.

  • Szabadtéri kiállítás a Gábor Áron téren. Bartos Lóránt felvétele
    Szabadtéri kiállítás a Gábor Áron téren. Bartos Lóránt felvétele

A tárlatmegnyitót Nagy Zoltán történész, a kiállítás kurátora vezényelte le. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke arra emlékeztette a jelenlevőket, hogy nyolcvan esztendővel ezelőtt pontosan ezen a napon vonultak be a magyar honvédek a Kanta utcában felállított díszkapun keresztül a város főterére, ahol nagy ünnepséggel, virágesővel és éljenzéssel fogadták őket. Tamás Sándor köszönetet mondott József Álmos nyugalmazott tanárnak, helytörténésznek azért, hogy megírta a Bevonulás Háromszékre 1940 című könyvét.

Bokor Tibor polgármester ünnepi beszédében üzente: „Azon a piros betűs napon a mai Gábor Áron térre virágszőnyegen bevonuló magyar katonák azt igazolták, a történelem egyszer mindenkinek a szemébe néz. Hogy nem végzetek halmaza, hanem egy folyamat, amelyben semmi sem állandó, bármikor minden megváltozhat. Azt üzenték, hogy az igazságtalanság sem lehet örök érvényű, és sosincs minden végleg elveszve. Hogy titkos hálaének halk zenéjére bármikor újjászülethetnek az örömök. Mindig van egy imádság, amely a hadak útját elővarázsolja a felhők mögül. Ez az üzenet ma is a fülünkben cseng”.

Szebeni Zsuzsa, a kiállítást létrehozó Magyar Kulturális Intézet sepsiszentgyörgyi irodájának vezetője úgy vélekedett: a kiállítás jellege érzékelhetően más, mint a nemzeti kánon szerint szerkesztett történelem. „Másmilyen itt az események státusza, ugyanakkor a legendák sem pontosan ott jelentkeznek és hatnak, mint a tanult történelemben” – magyarázta. Köszönetét fejezte ki a kiállítás kezdeményezőjének, Tamás Sándornak és a kurátor Nagy Zoltánnak, valamint Illésfalvi Péternek, Szabó Péternek, József Álmosnak és Babucs Zoltánnak, akiknek a munkája és a közreműködése lehetővé tette a kiállítás létrejöttét.

A megnyitó végén az érdeklődők megvásárolhatták József Álmos Bevonulás Háromszékre című könyvét, amit a szerző dedikált.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2288
szavazógép
2020-09-15: Közélet - Fekete Réka:

Csak a jót keressétek! (Tanévkezdés)

Soha annyi félig örömteli üdvözlő szó nem hangzott el a tanév első napján, mint tegnap, mégis ünnepként élték meg a háromszéki óvodák, iskolák, sok gyermeknek jelentett örömet újból találkozni a barátokkal vagy megismerni új társakat. Háromszék legtöbb tanintézményében nem a koronavírus-járvány miatti korlátozásokra helyezték a hangsúlyt – bár azokat betartották és minden érintettel ismertették –, inkább igyekeztek pozitív gondolatokat átadni, biztató szavakat mondani és azt sugallni, mindannyiunk számára az a legjobb, ha mindenben csak a jót keressük.
2020-09-15: Közélet - Fekete Réka:

A minőség fontosabb a mennyiségnél (Sapientia – EMTE)

Huszonnyolc erdőmérnöki és huszonhat agrármérnöki szakos hallgató kezdi meg az első évet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjában, előbbi ágazatban először képeznek magyar nyelven szakembereket Erdélyben. A tegnapi tanévnyitón köszöntötték a régi és új hallgatókat, bemutatták a tanárokat és már első nap megtartották az órarend szerinti órákat.