TollraforgóTanácsos lenne

2020. szeptember 15., kedd, Jegyzet
Ferencz Csaba

Bizony, tanácsos lenne, ha legalább az ezerrel dübörgő kampányban az illetékesek helyesen használnák a szavakat. Valódi tartalmuk szerint. Mert a tanácsost – amióta az uralkodók rájöttek, hogy hatalmuk megtartása érdekében szükséges bizalmasokkal körbevenniük magukat – kinevezik. És korántsem választják. Továbbá nem döntéshozók, nem szavazatukra, hanem tanácsukra, odaadásukra van szükség.

Nem is érte(tte)m, hogy miért terjedt el ennyire tájainkon ez a téves megközelítés (vajha nem azért, mert a döntéshozó testületek – kevés hatáskörrel rendelkezvén – ténylegesen csak tanácsadó testületekként működnek?). Hiszen még a megfelelő román szó fordítása sem indokolja, a consilier ugyanis – a román értelmező szótár szerint is – tanácsadó (sfătuitor, sfetnic). Még akkor sem, ha a helyi képviselőket románul consilier localnak nevezi a jogszabály.

Szóval, tanácsos lenne végre tanácstagnak, tanácstagjelöltnek, netán önkormányzati képviselőnek, illetve jelöltnek hívni mindazokat, akik e döntéshozó tisztségre pályáznak. Még akkor is, ha az önkormányzatiság nálunk felé meglehetősen gyermekcipőben jár...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 325
szavazógép
2020-09-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Utak, egészségügy, fiatalok, anyanyelv (Kampányban az EMSZ)

Emberközpontú fejlesztéseket és betegközpontú egészségügyi ellátást szorgalmaz az Erdélyi Magyar Szövetség Háromszéken. Tegnapi sajtótájékoztatójukon a szervezet két megyei tanácstag-jelöltje, Bálint József és Fazakas Péter ismertette elképzeléseit.
2020-09-15: Közélet - :

PARTNERSÉGRE ÉPÍTJÜK A JÖVŐT /X/

Baróton folytatjuk a megkezdett munkát, szilárd alapokra helyezett partnerséggel, mert csak így képzelhető el a biztos és kiszámítható jövő városunkban és a hozzá tartozó falvakban – mondotta Lázár-Kiss Barna, az RMDSZ polgármesterjelöltje. Véleménye szerint sikerült az elmúlt években kimozdítani a holtpontról több olyan ügyet, amely a város fejlődését gátolta.