Sportvilág

2020. szeptember 16., szerda, Sport

Atlétika. Sir Mohamed Farah négyszeres olimpiai bajnok hosszútávfutó hétfőn bejelentette, hogy a jövő nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékokon nem védi meg elsőségét 5000 méteren, mivel csak 10 ezren indul. A 37 éves brit Farah 2012-ben Londonban és 2016-ben Rio de Janeiróban is aranyérmet nyert mindkét távon. Hétfői döntését azzal indokolta, hogy ő akar lenni az első sportoló, aki háromszor nyer olimpiát 10 ezer méteren, és az életkora miatt csak erre az egy versenyszámra összpontosít. Farah szeptember 4-én megdöntötte a férfi egyórás futás világcsúcsát Brüsszelben.

  • Mohamed Farah. Fotó: Peter Cziborra / Reuters
    Mohamed Farah. Fotó: Peter Cziborra / Reuters

Tenisz. A korábbi világelső Andy Murray szabadkártyát kapott a francia nyílt teniszbajnokságra. A 33 éves skót játékos makacs csípőfájdalmai és operációi miatt csupán a 110. helyen áll a világranglistán, noha korábban kilenc alkalommal játszott döntőt egyesben valamelyik Grand Slam-tornán – a Roland Garroson egyszer –, és ezek közül hármat megnyert. Murray a vasárnap véget ért US Openen a második fordulóban esett ki. A párizsi torna szeptember 27-én kezdődik.

Kerékpározás. Kihagyja a szeptember végén sorra kerülő országúti kerékpáros világbajnokságot a férfi mezőnyverseny címvédője, a dán Mads Pedersen. A tavaly Harrogate-ben diadalmaskodó sportoló kimaradását a dán szövetség jelentette be hétfőn, amikor kihirdette az imolai vb-n szereplő nemzeti csapat névsorát. A szövetség magyarázatként annyit közölt, hogy – a jelenleg a Tour de France-on tekerő – Pedersennek nem fekszik az olaszországi verseny útvonala, ezért nem akart rajthoz állni. A vb-re szeptember 24. és 27. között kerül sor a Bologna közelében fekvő városban, ahol a versenyszámok rajtja és célja is a helyi autóversenypályán lesz. A koronavírus-járvány miatt a világbajnokság programja a szokásosnál rövidebb, csak a felnőtt férfiaknak és nőknek rendeznek időfutamot és mezőnyversenyt.

Teke. Nem rendezik meg az idei teke-világbajnokságot, valamint a sportág más nemzetközi versenyeit. A koronavírus-járvány miatt először elmaradt az augusztus utolsó hétvégéjére tervezett Nemzetközi Konferencia, majd a lengyelországi világbajnokságot, valamint a csapatkupákat is törölték, így idén világkupa, Európa-kupa és NBC Kupa sem lesz. Minderről a Nemzeti Versenysportszövetség számolt be a Nemzetközi Tekeszövetségre hivatkozva.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2020-09-16: Sport - :

Új edző a magyar válogatott élén (Jégkorong)

A svájci válogatottal világbajnoki ezüstérmes kanadai Sean Simpsont nevezték ki a magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitányának. Hétfői bejelentése szerint a magyar szövetség (MJSZ) két évre szóló szerződést kötött a 60 esztendős szakvezetővel.
2020-09-16: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Brexit-tánc

A napokban valóságos nyilatkozatháború alakult ki az európai uniós és néhány befolyásos tagállam képviselői és az unióból kilépő Egyesült Királyság vezetői között. Október végére ugyanis nyélbe kellene ütni az EU és a szigetország közötti szabadkereskedelmi egyezményt, ám az erről folyó egyeztetések zsákutcába jutottak, miután a britek külön jogszabályt akarnak elfogadni Észak-Írország vonatkozásában. Hogy a csörte mennyire az alkupozíciók megerősítése és mennyire a gazdasági érdekek érvényesítése, arról az elemzők véleménye is megoszlik.