Kampányban az RMDSZBevált csapattal a megyei közszolgáltatásokért

2020. szeptember 16., szerda, Közélet

Újabb négy megyei önkormányzati jelöltjét mutatta be tegnap az RMDSZ, akik ismét képviselő-testületi mandátumért szállnak versenybe a szeptember 27-én esedékes helyhatósági választáson. Ezúttal a közszolgáltatások területén dolgozókon volt a sor, Ambrus József tíz éve a megyei integrált hulladékgazdálkodás felelőse, Kovács Ödön megyemenedzserként a közúti infrastruktúra korszerűsítésének és karbantartásának felügyeletét látja el, Fazakas András Levente az ivó- és szennyvízhálózat bővítésé­ben, fejlesztésében tevékenykedik az Aquacov Közösségfejlesztési Egyesület vezetőjeként, Váncza Tibor pedig mindhárom területen rendelkezik tapasztalatokkal. Amint elhangzott: a felsorolt területeken csak hosszú távú elképzelésekkel, alapos tervekkel lehet eredményt felmutatni, amihez folytonosságra, jó csapatra van szükség.

  • Váncza Tibor, Fazakas András Levente, Tamás Sándor, Ambrus József és Kovács Ödön. A szerző felvétele
    Váncza Tibor, Fazakas András Levente, Tamás Sándor, Ambrus József és Kovács Ödön. A szerző felvétele

Felvezetőként Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, az RMDSZ háromszéki területi szervezetének vezetője elmondta: a legfontosabb önkormányzati feladatok egyike a közszolgáltatások biztosítása. Ezek egy részét a megyei önkormányzat hatáskörébe tartozó szakintézmények végzik (szociális szolgáltatások, egészségügy). A továbbiakról, mint az út, híd, az ivó- és szennyvízhálózat kiépítése, karbantartása vagy a hulladékgazdálkodás, Kovászna Megye Tanácsa alárendeltségében lévő vállalatok, szakosztályok vagy a közösségek közötti társulások gondoskodnak. Az elnök szerint ezeket a közszolgáltatások fenntartásához szükséges munkákat nem lehet úgy eredményesen véghezvinni, ha négyévente vagy akár évente változik az elképzelés, kicserélődnek az emberek. Meggyőződése, hogy a romániai kormányzati tevékenység eredménytelenségének egyik oka, hogy az elmúlt tíz évben 12 miniszterelnök volt, illetve számtalan miniszter váltotta egymást. Ha hasonlóképpen működne a megyei önkormányzat is, hosszú távú elképzeléseket nem lehetne megvalósítani.

Példaként Tamás Sándor a Románia-szinten első helyen álló megyei hulladékgazdálkodást említette, mellyel méltán dicsekedhetnek, de e mögött tíz év kemény munka áll, hosszas előkészítéssel, pályázással, két évig is húzódó közbeszerzésekkel. Ha nincs folytonosság, egy ilyen vállalkozás rövid időn belül megbicsaklik. Ambrus Józseffel, a megyei integrált hulladékgazdálkodási egyesület igazgatójával, aki negyedik önkormányzati mandátumáért száll versenybe, tíz éve kezdték el a közös munkát, és amint azt maga a jelölt is megerősítette, még mindig sok a tennivaló. Ambrus József ugyanakkor rámutatott: az eddig elért eredmény, hogy Kovászna megye országos elsőnek számít az újrahasznosításban és az egész integrált rendszer működtetésében, az önkormányzat, az egyesület, valamint a hulladék begyűjtését végző vállalatok sikeres együttműködésének köszönhető, ami remélhetően az elkövetkezőkben is fennmarad.

A közúti infrastruktúránál az elnök rámutatott, több mint 263 kilométernyi út, 80 híd, több ezer áteresz és nagyjából 500 kilométernyi árok korszerűsítése, karbantartása tartozik az önkormányzat hatáskörébe. Nagyban nehezíti a munkájukat, hogy az intézmény által egyedüli tulajdonosként birtokolt Út és Híd Rt.-nek nem lehet közvetlenül odaítélni a korszerűsítési, felújítási munkálatokat, ezek esetében a vállalat közbeszerzési versenytárgyalásokon kell részt vegyen magáncégekkel versenyezve. A karbantartást is csak pár éve ítélhetik oda közvetlenül, miután sikerült elérni a szükséges jogszabály-módosítást. Tamás Sándor továbbá felidézte, hogy a legtöbb önkormányzat az elmúlt 20–25 évben felszámolta ezeket a szakvállalatokat, 2008-ban a háromszéki is privatizáció előtt állt, de ezt a folyamatot megfordították, és jelenleg a cég 120 embernek ad munkát főidényben. A vállalat felügyeletét Kovács Ödön megyemenedzser látja el, aki szerint mind minőségben, mind felszereltségben sokat fejlődött a cég, és ezt folytatni szándékoznak, de emellett a megyei önkormányzat már évek óta azon is dolgozik, hogy az utak korszerűsítésében a községeknek is segítséget nyújtson, átvállalva egyes szakaszok felújítását vagy alapanyagokat biztosítva az önkormányzatoknak.

Az ívó- és szennyvízhálózat fejlesztése terén is nagy előrelépésre készülnek – derült ki Tamás Sándor szavaiból – és ennek a munkának az oroszlánrésze az Aquacov társulásra hárul. Amint azt Fazakas András elmondta: egy több mint százmillió euró értékű pályázatot készítenek elő, amely révén az 500 kilométernyi ivóvíz és 150 kilométernyi szennyvízhálózat bővítését tudnák majd megvalósítani a megye öt városában és 22 községében. A beruházások várhatóan hat-hét év alatt készülhetnek el, és siker esetén a megye településein az ivóvízhálózat kiépítettsége 95 százalékosra, míg a szennyvízhálózaté pedig 70 százalékosra nőhet a jelenlegi 45–50 százalékról.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2020-09-16: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

De kit érdekel az iskola?

A román kormányokat biztosan nem. 1990 óta a 31. oktatási miniszterénél tart Románia, volt köztük egyetemi tanár, plágiumon ért politikus és több olyan, aki saját anyanyelvét is hibásan beszélte. Voltak visszatérők és ideiglenes tárcavezetők is, és mikor azt hittük, hogy mindent láttunk már, csak minőségi oktatást nem, Monica Anisie képes volt meglepni minket.
2020-09-16: Közélet - Váry O. Péter:

Gazdaságról, fiatalokról (Sepsiszentgyörgyi képviselőjelöltek bemutatkozása)

Egy tapasztalt és két pályakezdő önkormányzati képviselőjelölt bemutatkozásával folytatta az RMDSZ a helyhatósági választások kampányát, tegnap délután Kiss-Bartha Annamária, Zsigmond József és Lakatos László ismertette a sepsiszentgyörgyi képviselő-testületben végrehajtandó terveit.